– Act Svenska kyrkan står i solidaritet med alla människor i Myanmar i dessa svåra tider, säger Eva Ekelund, policychef och stf chef för Act Svenska kyrkan.
På måndagen meddelade Tatmadaw, som militären i Myanmar kallas, att hela den lagstiftande, verkställande och dömande makten i landet överförts från de civila myndigheterna till Tatmadaw. Militären har utfärdat undantagstillstånd, kopplat ner internet i delar av landet, stängt flygplatser och soldater har synts på flera platser. Såväl demokratiaktivister som ledande och etablerade politiker, inklusive statskansler Aung San Suu Kyi, har gripits av militären.
Bakgrunden till militärens statskupp är valet i november 2020 där Aung San Suu Kyis parti National League for Democracy (NLD) återigen fick omfattande stöd. Militären har fortfarande en omfattande politisk och ekonomisk makt i landet och kontrollerar såväl ministerposter som delar av parlamentet. De menar att valet inte gick rätt till och har därför tagit över makten inför att det nya parlamentet skulle ha sitt första sammanträde den första februari.
Myanmars väg mot demokrati ser ut att bli snårigare än vad många trodde för bara några dagar sedan. Ett allvarligt problem de senaste åren har varit den bristande respekten för etniska och religiösa minoriteter i Myanmar, inklusive de mycket utsatta rohingyerna. Statskuppen är ännu ett allvarligt hinder i vägen för demokratin och respekten för de mänskliga rättigheterna i Myanmar.
– Act Svenska kyrkan uppmanar Sverige och det internationella samfundet att fördöma militärens ingripande och uppmana Tatmadaw att respektera valresultatet från november 2020, frige alla gripna demokratiaktivister, journalister och politiker, och föra Myanmar tillbaka till vägen mot demokrati, säger Eva Ekelund.
Act Svenska kyrkan har varit verksam i landet sedan 2008 och stödjer både humanitära insatser och långsiktigt utvecklingsarbete med jordbruksutveckling, matsäkerhet, näringsintag och jämställdhet.