Situationen i Sydsudan är allvarlig och präglas av ett ökat våld och en krympande demokrati. Det redan snäva utrymmet för civila och demokratiska yttringar minskar snabbt, och människorättsförsvarare/aktivister utsätts för godtyckliga gripanden, hot om våld och trakasserier. Tillgången på vapen är stor, vilket bidrar till ett konstant och utbrett våld i samhället. Det är särskilt oroande att religiösa ledare och kyrkor allt oftare utsätts för hot. Det finns även olyckliga indikationer på att kyrkliga ledare och församlingar är inblandade i konflikter.
Sydsudans ekonomi är i fritt fall, och valet som skulle hållas i december har skjutits upp. Det finns oro för en statskupp, och flera internationella organisationer förbereder nu evakueringsplaner. Det civila samhället i Sydsudan är hårt ansatt av omfattande människorättskränkningar, där särskilt kvinnor och flickor drabbas hårt av könsbaserat våld och tvångsäktenskap. Nästan hälften av flickorna mellan 12 och 19 år är gifta, och skadliga könsnormer är utbredda.
Den allvarliga bristen på utbildning i Sydsudan är också ett stort problem. Mer än 70 % av den vuxna befolkningen är analfabeter, vilket påverkar landets demokratiska utveckling. Tilliten till landets ledare är låg efter decennier av konflikter och inbördeskrig, och det är tydligt att grundläggande förutsättningar för ett drägligt liv saknas.
Humanitärt krisläge och klimatförändringar
Sydsudan står inför enorma humanitära utmaningar, där 75 % av befolkningen förväntas behöva stöd under 2024. Endast 7 % av befolkningen har tillgång till elektricitet, 35 % har dricksvatten och 70 % saknar grundläggande hälso- och sjukvård. Klimatförändringar förvärrar situationen med översvämningar, torka och matbrist, vilket även påverkar jordbruket negativt. Våldet och den ekonomiska nedgången begränsar människors rörelsefrihet och möjligheter att delta i samhällslivet. Krisen i Sudan har ytterligare ökat flyktingströmmen till landet, samt så har strider från Sudan spridit sig till Sydsudan. Flyktingarna från Sudan är till stor del sydsudaneser som nu återvänder.
Behovet av internationellt stöd
Det akuta behovet av internationell teknisk assistans och kapacitetsbyggande stöd är uppenbart. Act Svenska kyrkan och våra partners fortsätter att stödja civilsamhällets arbete i Sydsudan och arbetar för att stärka de lokala organisationernas kapacitet. Det är också avgörande att religiösa ledare får fortsatt stöd, då de spelar en viktig roll i fredsbyggande och konfliktlösning.
Sveriges beslut att avveckla sitt utvecklingssamarbete med Sydsudan är olyckligt, särskilt med tanke på den viktiga roll som svenskt stöd har spelat för att stärka det sydsudanesiska civilsamhället. Act Svenska kyrkan fortsätter dock sitt engagemang och stöd till lokala partners och nätverk för att bidra till en mer fredlig och demokratisk framtid för Sydsudan.
Act Svenska kyrkans stöd till det gränsöverskridande samarbetet mellan Sydsudan och norra Uganda är också viktigt, med projekt som fokuserar på ungdomar, försörjning och kreativa innovativa lösningar för att möta de enorma utmaningar som regionen står inför. Genom samarbete, internationellt stöd och starka civilsamhällsaktörer kan vi bidra till att skapa hopp och möjligheter för befolkningen i Sydsudan.