Lyssna

Nyhet / Publicerad 5 mars 2020 / Ändrad 15 april 2020

Rapport om blandfinansiering i biståndet

Att kombinera bistånd med kommersiellt kapital – så kallad blandfinansiering – är en viktigt metod för att öka de privata investeringarna i hållbar utveckling för att nå de globala målen. Men det finns tillfällen då blandfinansiering är olämpligt. Till exempel ska det inte få påverka beslut om privatiseringar inom vård och utbildning. Det framkommer i rapporten Blended Finance: Finding its right place som Act Svenska kyrkan har tagit fram.

Blandfinansiering, blended finance, innebär att bistånd används som en hävstång för att mobilisera kommersiellt kapital till investeringar i utveckling och fattigdomsbekämpning. Flera biståndsgivare satsar idag stort på blandfinansiering för att investeringarna ska öka så mycket som krävs för att genomföra Agenda 2030 i utvecklingsländerna.

Kritiker menar dock på att fokus på blandfinansiering riskerar att leda till att mindre bistånd går till de mest utsatta människorna och områdena och att det är svårt att visa på utvecklingsresultat.   Det är också svårt att följa upp och utkräva ansvar eftersom mycket information betraktas som affärshemligheter. Utgångspunkten för rapporten Finding its place är att alla former av finansiering behöver öka för att Agenda 2030 ska kunna genomföras – även blandfinansiering. I rapporten diskuteras frågan om när, var och i vilka sammanhang som blandfinansiering är ett bra verktyg i biståndet.

Frågan om vilka verksamheter som ska finansieras offentligt och privat är centrala ekonomisk-politiska fråga i alla länder. Den ska avgöras på nationell nivå, utan påtryckningar från biståndsgivare, och med målet att i enlighet med Agenda 2030 inte lämna någon utanför.

Läs den svenska sammanfattningen av rapporten ”Blended Finance: Finding its right place” (pdf)

Läs rapporten ”Blended Finance: Finding its right place” i sin helhet (engelska, pdf)