Illustration piltavla. Texten Using poverty targeting excludes the majority of the target population.

Riktat stöd missar målet

Nyhet Publicerad

Att rikta sociala program enbart till de allra fattigaste fungerar inte. De innebär istället att en majoritet av den tänkta målgruppen utesluts. Det visade en studie som Development Pathways och Act Svenska kyrkan publicerade 2019. Nu finns både en uppdaterad version och en sammanfattning av rapporten.

Coronapandemin visar att tillgången till social trygghet är helt avgörande för hur människor och samhällen klarar kriser. Kontantstöd gör att människor kan överleva även när den akuta ekonomiska krisen gör att inkomster försvinner. Många regeringar och biståndsgivare satsar idag stort på att öka de sociala stöden. Men det spelar stor roll hur de sociala stöden utformas.

Den ursprungliga studien har uppdaterats med analyser av fyra nya program och omfattar nu 42 program i 25 länder. Slutsatserna är oförändrade: det mest effektiva sättet att nå alla eller många som lever i fattigdom är att från början etablera generella, livscykelbaserade sociala trygghetssystem. Sådana trygghetssystem har också lättare att få folkligt och politiskt stöd vilket gör dem mer långsiktigt hållbara.

Läs kortversionen av studien Hit and miss: An assessment of targeting effectiveness in social protection.

Läs hela studien Hit and Miss: An assessment of targeting effectiveness in social protection.

Läs hur vi arbetar med sociala trygghetssystem