Det ryker från byggnader efter anfall.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 11 oktober 2019 / Ändrad 4 juni 2020

Stor oro bland Syriens civilbefolkning efter Turkiets offensiv

Efter Turkiets invasion av nordöstra Syrien växer nu antalet internflyktingar snabbt. Oron hos civilbefolkningen är stor och många flyr i panik. Offensiven sker i en fredlig region och får därför stora konsekvenser för civilbefolkningen.

Turkiet påbörjade den 9 oktober en mark- och flygoffensiv mot nordöstra Syrien, det kurdiskstyrda området i landet. Offensiven utförs tillsammans med den turkiskstödda rebellalliansen Fria syriska armén efter att nordamerikanska trupper dragit sig tillbaka från ett par posteringar. USA:s tillbakaträdande från de kurdiska områdena i norra Syrien gör människorna som lever i området väldigt sårbara. 

Rania Salameh, som arbetar som humanitär handläggare på Act Svenska kyrkan, har kontakt med våra partner och är orolig över utvecklingen. 

 

Människor är väldigt oroliga och många flyr i panik. De vet inte vad som kommer att hända och flyr bort från städerna kring gränsområdet. Problemet är att många inte vet vart de ska ta vägen. Det är cirka 50 mil till den närmaste fungerande gränsen till kurdiska delen av Irak.

Rania Salameh

Människor söker sig söderut, bort från gränsen och även mot de regimstyrda delarna av Syrien för att komma bort från det drabbade området. Behoven av mat, skydd och tak över huvudet är stora i det drabbade området. 

- Vi har redan ställt om pågående insatser utifrån de nya akuta behov som har uppstått, berättar Rania. 

De turkiska marktrupperna har gått in över gränsen nära Tal Abyad och Kobani och flyganfall har pågått i flera områden, bland annat vid Ras Al Ain. Antalet internflyktingar ökar hela tiden och människor flyr från flera områden nära gränsen till Turkiet. Här råder stor oro bland civilbefolkningen. Det är i dagsläget oklart hur många som drabbats men vi får rapporter om många civila dödsfall och många skadade.

Fördömanden har kommit från många håll i världen och både FN och EU har hållit blixtinkallade möten. FN och andra internationella organisationer är oroade över situationen och uppmanar alla parter att säkra humanitär tillgång till civila i nöd i Syrien.

Act Svenska kyrkan stöder insatser både inne i Syrien och i omkringliggande länder. 

Ge till våra katastrofinsatser

Act Svenska kyrkan stödjer humanitära insatser över hela världen. Gåvorna används där behoven är störst.