I dag förmedlas en del av Sidas stöd till civilsamhället i utvecklingsländer genom svenska civilsamhällesorganisationer. Verksamheten styrs av en särskild strategi som beslutas av regeringen och genomförs genom avtal mellan Sida och Act Svenska kyrkan eller någon annan av de 17 organisationer i det svenska civilsamhället som är så kallade strategiska partnerorganisationer (SPO). Dessa organisationer vidareförmedlar sedan stödet till civilsamhällesorganisationer i utvecklingsländer.
Utvecklingssamarbete enligt denna modell bygger på långsiktiga relationer som baseras på en gemensam värdegrund och innebär delat ansvar i genomförandet av verksamheten. Genom att kombinera statliga medel från Sida med de pengar som samlats in från allmänheten (den så kallade ”egeninsatsen”) kan civilsamhällets utvecklingssamarbete bli mer omfattande och nå fler människor än annars. I sin senaste granskning av Sveriges bistånd 2019 skrev den internationella organisationen OECD att systemet med SPO är ”good practice”, ett bra sätt att stödja civilsamhällesorganisationers arbete utifrån deras egna prioriteringar och inom Sidas övergripande regelverk.
Många svenska organisationer som inte är SPO, oftast mindre organisationer, har unika samarbeten, engagemang och kompetenser som gör dem till en viktig del av det svenska biståndet. De kan idag inte söka medel direkt från Sida, utan får vända sig till någon av de strategiska partnerorganisationer som förmedlar pengar vidare till andra organisationer i Sverige, dvs Svenska missionsrådet och ForumCiv. Denna modell infördes på 1980-talet eftersom det administrativa arbetet med att bevilja och följa upp en lång rad mindre organisationer och projekt var alltför omfattande för Sida. Förutom att förmedla biståndspengar har ForumCiv och Svenska missionsrådet också ett uppdrag att stärka de mindre organisationernas kapacitet, samordna dem och skapa forum för erfarenhetsutbyte och lärande.
Revidering av CSO-processen
Den 15 mars meddelade Sida vid ett möte med de strategiska partnerorganisationerna i Civsam-strategin (SPO:erna) att Sida kommer säga upp samtliga avtal med SPO:er under våren. Sida meddelade att detta görs på grund av det uppdrag de fått från UD angående översynen av de anslag som ges under Civsam-strategin. Avtalet sägs upp per den sista december. Det innebär att 2024 inte påverkas av detta beslut. Det är dock klart att ansökningsprocessen öppnas upp för alla organisationer.
Idag är Act Svenska kyrkans anslag från Sida CIVSAM 108 miljoner kronor per år, vilket motsvarar knappt 25 procent av våra totala verksamhetskostnader.
- Beskedet från Sida innebär en betydande osäkerhet, men vi vilar på en stabil grund, med bra samarbetspartner, en stark strategisk plan och riktning, åtta bra program, och en tillväxtstrategi för insamling som vi tror på. Vårt uppdrag har aldrig varit viktigare än nu, säger Erik Lysén.