Samtidigt som världens ledare den 15 april samlas i London för en internationell konferens om Sudan publicerar ACT-alliansen, Caritas Internationalis och andra trosbaserade internationella nätverk ett gemensamt uttalande. I detta uppmanas det internationella samfundet att agera kraftfullt för att sätta stopp för våldet, skydda civila och säkerställa att humanitärt stöd når fram, inte minst till lokala aktörer och trosbaserade organisationer som är involverade i direkt livräddande insatser.
Det humanitära tillträdet för FN och internationella organisationer är fortsatt mycket begränsat, och därför måste stödet till lokala aktörer öka för att undvika ytterligare försämring av en redan extremt svår situation.
En konflikt med katastrofala följder
Över 25 miljoner människor – nästan hälften av befolkningen – är i behov av humanitärt bistånd. Över 12 miljoner människor har tvingats på flykt inom och utanför landets gränser, vilket gör detta till världens största pågående flyktingkris. Nästan 3 miljoner barn under 5 år är akut undernärda och 24 miljoner människor, eller halva befolkningen, lever i akut matosäkerhet. Svält är pågående i delar av landet och 638 000 människor riskerar att dö i svält om inte den humanitära responsen skalas upp omedelbart.
Endast 5,5 procent av det humanitära biståndet för 2025 är finansierat, och många lokala aktörer tvingas begränsa eller avsluta insatser på grund av biståndsnedskärningar från omvärlden.
Kriget mellan Sudans armé (SAF) och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces (RSF) bröt ut i april 2023. Det är en konflikt skapad av människor – och möjlig att stoppa. Men i stället för fred används svält, blockering av hjälp, drönarattacker mot sjukhus och civila mål som krigsstrategier. Enligt Amnesty International har RSF använt sexuellt våld, inklusive gruppvåldtäkter och sexuellt slaveri, som ett medvetet krigsvapen. Övergreppen har dokumenterats i flera delstater, inklusive Khartoum, Al Jazirah och Darfur. FN har bekräftat uppgifterna. RSF förnekar anklagelserna och kallar dem propaganda.
70–80 procent av landets sjukhus uppges också vara ur funktion. Attacker mot vårdinrättningar, skador på vattensystem och svårigheter att nå fram med hjälp riskerar att utlösa en omfattande koleraepidemi. Både SAF och RSF anklagas för att blockera hjälpsändningar.
Act Svenska kyrkans humanitära stöd
Majoriteten av människor på flykt från kriget befinner sig inom Sudans gränser, och förhållandena i de provisoriska läger som byggts upp är många gånger extremt undermåliga. Genom vår partner Norwegian Church Aid och lokala sudanesiska organisationer stöttar Act Svenska kyrkan internflyktingar och värdsamhällen på flera sätt. Det handlar exempelvis om att människor ska få tillgång till kontanter så att de själva kan tillgodose sina behov. Vattenförsörjningssystem byggs upp liksom avfallsanläggningar. Specifika insatser bedrivs också för att trygga situationen för kvinnor och flickor. Det handlar exempelvis om uppbyggnad av säkra tillhåll och gruppaktiviteter som ska stärka kvinnors sociala nätverk och egna försörjning på sikt.
Act Svenska kyrkan arbetar också humanitärt genom partnerorganisationer i grannländerna. I Sydsudan stöttas sudaneser som flytt nuvarande och tidigare konflikter genom exempelvis utbildningsinsatser.
Läs mer om Act Svenska kyrkans katastrofinsatser i Sudan här, och stöd vårt humanitära arbete via formuläret nedan eller genom att swisha till 900 1223. Skriv AKUT i meddelandefältet. Våra katastrofinsatser pågår på flera platser i världen. Din gåva används där den behövs mest.