En översiktsbild över staden Bukavu med stigande rök
Lyssna

Nyhet / Publicerad 21 februari 2025

Våldet i DR Kongo kräver nya insatser

Konflikten i östra Demokratiska republiken Kongo eskalerar och skakar om hela regionen. Genom partner på plats påbörjar Act Svenska kyrkan nya insatser för att möta den förvärrade humanitära situationen.

Östra delen av Demokratiska republiken Kongo har präglats av konflikt och osäkerhet under tre decennier. Men under de senaste veckorna har läget förvärrats dramatiskt då den Rwanda-stödda rebellgruppen M23 tagit över stora landområden, inklusive miljonstäderna Goma och Bukavu. Medan gruppens uttalade motiv är att värna tutsi-minoritetens rättigheter i landet rapporterar FN och andra aktörer om omfattande övergrepp på civilbefolkningen. Många människor har dessutom hamnat mitt i strider mellan gruppen och den kongolesiska militären. Omkring 3 000 människor uppges ha dödats i striderna vid Goma samtidigt som hundratusentals tvingats på flykt bara i år.

Act Svenska kyrkans partnerorganisation det regionala kristna rådet FECCLAHA, som har en medlemskyrka med säte i Bukavu, manar till fred och respekt för internationella regelverk, och de fördömer all form av våldsutövning. Vår partnerorganisation Liv och Fred har evakuerat sitt kontor i Bukavu, men en del anställda är kvar och håller sig inomhus i staden.

“Skottlossningarna har tystnat i Bukavu, vi kan röra oss ute igen. Rädsla för vad som kan ske och att våld blossar upp kvarstår även om rebellerna (M23) försäkrar att de är där för att återupprätta freden. Många av rebellsoldaterna är mycket unga, samt finns det en hel del rwandiska soldater.” 
– Vittnesmål från en person som arbetar åt en av Act Svenska kyrkans partnerorganisationer i Bukavu.

Många väpnade aktörer och risk för regionalt storkrig

Omkring 100 olika beväpnade grupper är aktiva i DR Kongo. Våldshandlingar mot civilbefolkning har dokumenterats från många håll, inklusive från landets regeringsarmé, som försvagas av korruption så till den milda grad att de i vissa fall inte gjort mycket motstånd mot M23:s framfart. Enligt FN strider också cirka 4000 rwandiska soldater sida vid sida med M23-rebeller i Kongo. En annan väpnad grupp, bildad av rwandier som deltog i folkmordet i Rwanda 1994, är ännu aktiv i Kongo och Rwandas nuvarande ledning bedöms involvera sig för att komma åt denna grupp, medan ett annat motiv bedöms vara att Rwanda är ute efter Kongos enorma mineralresurser. Konflikter om bland annat gruvtillgångar har länge inneburit enormt lidande för befolkningen. Miljontals människor har dött som en följd av krig och konflikt i landet under de senaste decennierna.

FN varnar för att den nuvarande utvecklingen kan leda till ett nytt regionalt storkrig med närmast oöverskådliga konsekvenser och enormt lidande för många människor som följd. Detta samtidigt som världens största humanitära givare, USA, infört biståndsstopp. Över 70 procent av den humanitära finansieringen till Kongo kommer annars från just USA.

Act Svenska kyrkan påbörjar humanitära insatser

Den allvarliga situationen motiverar att Act Svenska kyrkan nu går in med 3 miljoner svenska kronor för att finansiera humanitära insatser tillsammans med partnerorganisationer och kyrkor inom ACT-alliansen. Stödet riktar sig till människor på flykt inom landet och till de som flytt till Uganda och Tanzania, liksom till människor som lever runt de olika flyktingbosättningarna.

Insatserna handlar om sådant som utdelning av mat, vatten, kontanter, hygienartiklar, hushållsartiklar och skyddsåtgärder. Även psykosocialt stöd, utbildningsinsatser och åtgärder för jämställdhet inkluderas.

Det humanitära stödet ska leda till att drabbade människor får ökad tillgång till sjukvård. Det gäller inte minst alla de kvinnor och flickor som utsatts för sexuellt och könsrelaterat våld. Dessa ska också erhålla stabila försörjningsmöjligheter för att kunna resa sig igen och leva värdiga liv. Viktigt är också arbetet för fredlig samexistens mellan människor på flykt och de som redan bor i områden dit människor flyr. Människor i svåra situationer behöver och förtjänar dessutom nöjesaktiviteter och möjlighet att utöva sport och kultur som kan hjälpa dem att fokusera på fredlig social interaktion.

Behoven är enorma och mer stöd behövs! Ge din gåva via formuläret nedan eller swisha till 900 1223, skriv AKUT i meddelandefältet. Våra katastrofinsatser pågår på många platser i världen och din gåva används där den behövs mest.

 

Ge en gåva till våra katastrofinsatser