Lyssna

Nyhet / Publicerad 20 oktober 2022

Människorättsförsvarare prisas i Colombia

Den 19 oktober delade Act Svenska kyrkan och Diakonia, för elfte året i rad, ut pris till modiga människorättsförsvarare i Colombia. "Vi är inte ensamma, utan tusentals, till och med miljontals”, säger Luz Estrella Romero Villalba som var en av pristagarna.

De två senaste åren har varit en stor utmaning för många människor, inte minst i Colombia där cornapandemin slagit hårt. Våldet har ökat i landet och många människor blev av med sin inkomst när hela samhällen stängdes ner. Säkerhetssituationen för människorättsförsvarare i Colombia är värre än någonsin och priset är ett sätt att uppmärksamma deras viktiga arbete. 

År 2022 har även varit ett mörkt år utifrån ett freds- och demokratiperspektiv.  Men i Colombia har det gjorts nya framsteg mot fred. Sanningskommissionen lämnade under året in sin slutgiltiga rapport med tydliga förslag på hur rättvisa och upprättelse kan skapas. Även den nya regeringen, som tillträdde i augusti, har stora ambitioner kring uppföljandet av fredsavtalet, vilket skapat hopp i civilsamhället.

En kamp för mänskliga rättigheter

Luz Estrella Romero Villalba arbetar som feministisk advokat och mottog pris för årets människorättsförsvarare tack vare sitt arbete för kvinnors och flickors rättigheter. Luz Estrella befinner sig, på grund av säkerhetssituationen, inte längre i Clombia. Hon berättar att hennes beslut att lämna Colombia också det är ett uttyck för mänskliga rättigheter - hennes sons rätt att leva ett tryggt liv.

- Jag tar emot det här priset för alla som inte längre är med oss. Till alla kvinnor som trots stora motgångar försvarar sina rättigheter. Vi är inte ensamma, utan tusentals, till och med miljontals. Idag firar vi, som vi borde göra varje dag, att vi har rätt att leva fria. 

Somos Génesis är ett nätverk beståendes av 160 organisationer som arbetar för afrocolombianer, urfolk, ungdomar och barns rättigheter. De prisas för sitt arbete för sanning, rättvisa och upprättelse för offer för den väpnade konflikten.  

Organisationen LIMPAL Colombia, filial till den internationella organisationen Womens International League for Peace and Freedom, mottog pris för sitt arbete för nedmontering av militarismen, kvinnors deltagande i fredsbyggande och psykosociala stöd till offer samt för kvinnors aktiva deltagande.

Edilia Mendoza Roa fick det prestigefyllda priset ”ett helt liv” för mer än 30 års aktivism och arbetet för kvinnors rätt till mark och mänskliga rättigheter. Hon hade bland annat en viktig roll i påverkansarbetet för att stärka kvinnors roll i det rurala samhället.  

- Jag började min aktivism 1983 då jag gick i min första demonstration. Jag förälskade mig i bonderörelsen för jag visste att våra rättigheter är värda att kämpa för, och sen dess har jag fortsatt. Det här priset vill jag tillägna alla kvinnor i världen som lever och kämpar för sina rättigheter på landsbygden.