Gruppbild av pristagarna 2021.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 22 oktober 2021

”Vi representerar tusentals”- tio års jubileum för MR-priset i Colombia

För tionde året i rad delar Act Svenska kyrkan och Diakonia ut pris till modiga människor i Colombia som arbetar för att försvara mänskliga rättigheter. Priset synliggör människorättsförsvarares situation och legitimerar deras arbete.

I år firas tio-års jubileet för MR-priset, som blir alltmer betydelsefullt i landet. Det ger erkännande, skydd och legitimitet till  pristagarna.

– De som jobbar med mänskliga rättigheter i Colombia är obegripligt modiga. De står på frontlinjen för att försvara planeten, sin kultur och sina egna liv. Priset ger dem ett erkännande som får stor spridning i Colombia och det är tydligt hur viktig den internationella uppmärksamheten är för att lyfta situationen i landet, säger Eva Ekelund, policychef för Act Svenska kyrkan som var närvarande vid prisceremonin. 

Årets människorättsförsvarare

– Jag fortsätter min kamp för att kommande generationer ska kunna leva utan rädsla. Jag vill att de ska kunna välja att studera istället för att ta till vapen. Jag vill ha ett land där vi kan omfamna varandra, där freden blomstrar, säger årets pristagare  Luz Marina Becerra Panesso. Hon arbetar för afrocolombianers rättigheter som tvingats bli flyktingar i sitt eget land. 

Utmanande år i Colombia

2021 har varit ett svårt år för Colombia. Inte enbart på grund av pandemin, landet skakades även under årets första halvår av stora protester som startade som ett motstånd mot en ny skattereform, vilket visade sig bara vara toppen av isberget i det stora missnöjet mot segregeringen i bland annat sjukvården och utbildningssystemet.   

Under pandemin har fattigdomen och ojämlikhet ökat i landet och avsaknad av ett fungerande rättssystem har blivit alltmer tydligt. Under de stora protesterna i början av året dödades totalt 80 ungdomar i sammandrabbningar med polis och militär, ingen har åtalats för brotten. 

Årets kollektiva handling

Ungdomarna som dog under protesterna hedrades under ceremonin och priset för ”Årets kollektiva handling” tilldelades ”Campaña Defender la Libertad: Asunto de todxs”, en organisation som sedan 2012 registrerar övervåld som begås av polis och militär. De hade även en viktig roll i att registrera kränkningar av mänskliga rättigheter under årets protester. 

– Vi kommer alltid att fortsätta stötta människor som bär freden i sina hjärtan. Vi är tre personer som står här framför er idag, men vi representerar tusentals, sa en av representanterna för organisationen när hon tog emot priset. 

Årets kollektiva insats

Consejo Comunitario Mayor del Río Anchicayá tilldelades priset i kategorin, “Årets kollektiva insats” för sitt arbete för klimaträttvisa och sin kamp och vinst i en tvist för rätten till rent vatten i ett fall mot ett energibolag som förorenat dricksvattnet i närheten av staden Buenaventura på stillahavskusten. 

– Vi försvarar vattnet och jorden för livet är omöjligt att leva utan naturen, uttryckte en av representanterna för organisationen när han tog emot priset. 

Ett helt liv

Aida Marina Quilcué fick det heredsvärda priset ”Ett helt liv” för sitt långa arbete för urfolks rättigheter i regionen Cauca i södra Colombia. 

– Jag vill tillägna det här priset till alla urfolk i Colombia, till alla kvinnor och barn. Till de som kämpar för sina rättigheter, som försvarar livet och som vågar tänka annorlunda. Att tänka olika är inget brott, sa Aida Marina Quilcué i sitt tacktal.

Flera av vinnarna påpekade vikten av att internationella organisationer och aktörer synliggör människorättsförsvarares situation och legitimerar deras arbete.  

Läs artikel i Global Bar Magazine om årets pristagare.