Forum för levande historia är ansvarig för arbetet med Per Anger-priset som årligen delas ut till personer eller en organisation som gjort stora humanitära och demokratifrämjande insatser i sitt hemland.
Per Anger-priset
Per Anger-priset är svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Act Svenska kyrkan är en av de organisationer som nominerar till priset.
Per Anger-priset är regeringens internationella pris
Per Anger-priset instiftades 2004 för att hedra minnet av ambassadör Per Angers insatser under andra världskriget då han räddade ungerska judar undan nazisternas förföljelse och avrättningar.
Act Svenska kyrkan är en av åtta nomineringsorganisationer från civilsamhället som årligen får föreslå kandidater till priset. En fristående jury utser den värdige pristagaren. Mer om Per Anger priset hos Forum för levande historia.
De nominerande organisationerna är: Act Svenska kyrkan, Afrikagrupperna, Amnesty International, Civil Rights Defenders, Diakonia, IM – Individuell Människohjälp, Kvinna till Kvinna, och We Effect.
Tidigare Per Anger pristagare
-
Fackföreningsledaren Sithar Chhim får 2024 års Per Anger-pris
"De kan sätta mig och andra ledare i fängelse, men de kan inte stänga in vår kämpaglöd", säger Sithar Chhim.
-
Per Anger-priset går till aktivist för klimaträttvisa
Klimataktivisten Anabela Lemos från Moçambique får årets Per Anger-pris för sin kamp för alla de bönder som tvingas lämna sina hem för att ge plats åt gas- och kolutvinning. Priset delas ut av Forum för levande historia den 31 mars.
-
Människorättsaktivisten S’bu Innocent Zikode får Per Anger-priset
Årets Per Anger-pris tilldelas människorättsaktivisten S’bu Innocent Zikode, som kämpar för rätten till hem, mark och överlevnad för de allra fattigaste i Sydafrikas kåkstäder. Act Svenska kyrkan är en av flera organisationer som deltagit i nomineringsarbetet. Priset delas ut av Forum för levande historia idag 25 mars.
-
Per Anger-priset till irakisk kvinnorättsförsvarare
Årets Per Anger-pris tilldelas den irakiska kvinnorättsförsvararen och skribenten Intisar Al-Amyal som sedan 20 år tillbaka arbetar för kvinnors rättigheter och jämställdhet i Irak. Svenska kyrkan är en av flera organisationer som deltagit i nomineringsarbetet.