Lyssna

Per Anger-priset

Årets Per Anger-pris tilldelas kvinnorättsförsvararen pastor Ana Ruth García från Honduras. Hon har under trettio års tid arbetat med att stärka kvinnors och flickors rättigheter i sitt hemland – med tro och aktivism som viktiga verktyg.

Per Anger-priset är den svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati och delas årligen ut till en person eller organisation som gjort stora humanitära och demokratifrämjande insatser i sitt hemland. I år äger prisceremonin rum den 15 maj.

Pastor Ana Ruth García, partner till Act Svenska kyrkan, tilldelas Per Anger-priset 2025 för sitt arbete för kvinnors och flickors rättigheter i Honduras.

Ana Ruth kämpar för kvinnors och flickors rättigheter i Honduras

Honduras är ett av Latinamerikas farligaste länder för kvinnor att leva i. Det könsrelaterade våldet är utbrett och förra året mördades 365 kvinnor, en kvinna varje dag. Diskrimineringen mot kvinnor och flickor är omfattande och deras rättigheter är kraftigt begränsade.

Efter att ha sett alltför många tonårsgraviditeter och våld mot kvinnor, grundade Ana Ruth kvinnorättsorganisationen Ecuménicas por el Derecho a Decidir.  

Ecuménicas arbetar för att ge kvinnor och flickor kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och skapa motstånd mot den utbredda machokulturen. Exempel på frågor de driver är rätten till preventivmedel och möjligheten att göra abort, vilket är förbjudet i Honduras oavsett om kvinnan utsatts för våldtäkt eller om hennes liv är i allvarlig fara.  

– En stor drivkraft för mig är när jag ser hur kvinnor och flickor bryter sig loss från de kedjor och det våld som fjättrar dem och i stället börjar kräva sina rättigheter, säger Ana Ruth. 

Flickor och unga kvinnor i Honduras saknar ofta kunskap om sina reproduktiva rättigheter. En av fyra tonårstjejer i Honduras föder barn innan de fyller 20. Honduras har den näst högsta nivån av tonårsgraviditeter i Latinamerika. Sexualundervisning är inte tillåten i skolorna men organisation Ecuménicas informerar lärare som i sin tur för kunskapen vidare till elever och föräldrar. 

Tro som verktyg

Som pastor och feministisk teolog arbetar Ana Ruth för att förändra kyrkans roll och förhållningssätt till kvinnor och flickor. Honduras är ett religiöst land och många religiösa ledare tolkar Bibeln på ett sätt som bidrar till att minska respekten för kvinnors och flickors åtnjutande av mänskliga rättigheter. Ana Ruth upplevde själv våld i hemmet som barn och insåg tidigt hur kyrkans budskap ibland förvärrar kvinnors utsatthet. I stället för att vända sig bort från sin tro använde hon den som en kraft för förändring.  
 
– I vårt arbete använder vi oss av bibelskrifter och teologiska berättelser som främjar kvinnors och flickors rättigheter. Exempelvis lägger vi fokus på inkluderande och medmänskliga berättelser, gör bibliska omtolkningar och arbetar för att förändra sociala normer som förtrycker och kränker kvinnor och flickor, säger Ana Ruth García. 

Ecuménicas arbetar även med påverkansarbete för att få politik och lagstiftning att spegla de internationella konventioner som Honduras har skrivit under men sällan följer. 

Organisationen har under många år kämpat för att akuta p-piller, så kallade dagen-efter-piller, ska tillåtas i Honduras. I mars 2023 tillkännagav så landets regering att förbudet mot akuta p-piller skulle tas bort, en stor seger för Ecuménicas och resten av kvinnorättsrörelsen i Honduras.  

Ana Ruth har betalat ett högt pris för sitt arbete. Under många år har hon utsatts för trakasserier, hot, förföljelse och även ett kidnappningsförsök. Dessa omständigheter har tvingat henne att lämna Honduras vid upprepade tillfällen, som längst har hon befunnit sig i exil under ett år, vilket har haft en stor inverkan på henne och hennes familj. Det är inte bara Ana Ruth som har drabbats av följder för det arbete hon gör, utan även hennes kollegor på Ecuménicas. Organisationen utsätts ständigt för cyberattacker och infiltrationer där telefonen avlyssnas. På grund av säkerhetsläget har Ecuménicas bytt lokal flera gånger och personalen tvingas ta olika vägar till och från kontoret. Trots detta fortsätter Ana Ruth och hennes kollegor att arbeta för en framtid där kvinnor och flickor har makten att bestämma över sina egna liv.

Tidigare Per Anger pristagare

  1. Fackföreningsledaren Sithar Chhim får 2024 års Per Anger-pris

    Publicerad 18 april 2024

    "De kan sätta mig och andra ledare i fängelse, men de kan inte stänga in vår kämpaglöd", säger Sithar Chhim.

  2. Per Anger-priset går till aktivist för klimaträttvisa

    Publicerad 24 februari 2022

    Klimataktivisten Anabela Lemos från Moçambique får årets Per Anger-pris för sin kamp för alla de bönder som tvingas lämna sina hem för att ge plats åt gas- och kolutvinning. Priset delas ut av Forum för levande historia den 31 mars.

  3. Människorättsaktivisten S’bu Innocent Zikode får Per Anger-priset

    Publicerad 25 mars 2021

    Årets Per Anger-pris tilldelas människorättsaktivisten S’bu Innocent Zikode, som kämpar för rätten till hem, mark och överlevnad för de allra fattigaste i Sydafrikas kåkstäder. Act Svenska kyrkan är en av flera organisationer som deltagit i nomineringsarbetet. Priset delas ut av Forum för levande historia idag 25 mars.

  4. Per Anger-priset till irakisk kvinnorättsförsvarare

    Publicerad 15 september 2020

    Årets Per Anger-pris tilldelas den irakiska kvinnorättsförsvararen och skribenten Intisar Al-Amyal som sedan 20 år tillbaka arbetar för kvinnors rättigheter och jämställdhet i Irak. Svenska kyrkan är en av flera organisationer som deltagit i nomineringsarbetet.