Lyssna

Föreningen Kontakt och gemenskap gör skillnad

Läs intervjun med Bengt Orhall, Els-Mari Edholm Radhe och Hans Lindberg från föreningen Kontakt och gemenskap

De skapar gemenskap
Föreningen Kontakt och Gemenskap bjuder några gånger varje vår och höst in till lunchträffar i församlingens lokaler. De ordnar även dagsutflykter med hyrd buss till olika intressanta resmål i Stockholmsområdet. Som exempel har de organiserat utflykter till Artipelag och Ulriksdals Slott. Varje jul anordnar de även en uppskattad jullunch för alla medlemmar. 
– Människor blir så glada när de får komma till våra träffar och det märktes extra tydligt vid den senaste jullunchen, eftersom många har varit 
väldigt isolerade under pandemin, säger Bengt Orhall ,som är ordförande i föreningen sedan två år tillbaka.   

Jag träffar Bengt Orhall, Els-Mari Edholm Radhe och Hans Lindberg som alla sitter i styrelsen, för att få veta mer om föreningen Kontakt och Gemenskap, som sedan många år samverkar med Adolf Fredriks församling.
Alla tre har en lång relation till Adolf Fredriks församling, eftersom de bott här i väldigt många år. Hans Lindberg är kyrkvärd och har varit ordförande i kyrkorådet och Els-Mari Edholm Radhe har varit engagerad i väldigt många av de träffpunkter som församlingen erbjuder. Även hon är kyrkvärd och har varit medlem i kyrkorådet. 

Det viktiga arbetet med att bryta ensamhet
Ett av Svenska kyrkans uppdrag är att genom att erbjuda aktiviteter och träffpunkter bryta ensamhet i samhället och där fyller samarbetet mellan försam-
lingen och föreningen Kontakt och Gemenskap en viktig roll. 
– Vi vill erbjuda de, som inte har möjlighet själva att ta sig ut, att  kunna åka på utflykt, kanske med ett intressant föredrag eller en utställning. Då äter vi lunch och fikar så klart men det viktigaste är att vi får umgås på ett trevligt och avslappnat sätt, menar Els-Mari och Bengt fyller i: 
  – Det finns verkligen ett behov av våra träffar. Det märker jag när jag möter våra medlemmar på stan och de frågar om vi inte ska ha en träff snart? 
De tre påpekar att eftersom medlemmarna har mycket gemensamt att prata om blir det lätt att umgås på ett naturligt sätt. 
– Det är många som lever i ensamhushåll och då kan det vara trevligt att få gå på någonting festligt ibland. Många har svårt att själva hitta på saker och att organisera aktiviteter och för dem är våra träffar och utflykter 
väldigt uppskattade, säger Els-Mari. 

Det märks att Els-Mari, Bengt och Hans tar sitt engagemang mycket seriöst och att de är stolta över de behov som de kan tillgodose genom föreningens träffar. Els-Mari berättar att under pandemin, när de inte kunde ordna några fysiska träffar, skickade de i stället ut blommor och presenter till sina 70 medlemmar. 
– Det blev oerhört uppskattat! Bara det att vi finns där är väldigt skönt för många. 

En förening som bygger på på medmänsklighet 
Föreningen har funnits i hela 157 år och finns i flera församlingar på Norrmalm. Som ändamål har föreningen att i 
samarbete med församlingens diakon främja medmänskligt engagemang, att skapa gemenskap och att hjälpa människor som bor i Adolf Fredriks församling att bryta ensamhet. Det är gratis att vara medlem, men föreningen vill att de medlemmar som kan ställer upp med sitt engagemang.  
– Engagemang kan innebära t.ex. att man regelbundet besöker personer som är ensamma men det kan också vara så enkelt som att man bidrar med ett gott humör när vi ses, säger Bengt.
 – Det är flera i vår församling som är i behov av mer kontakt med andra och gärna vill ha en vän som kommer över och fikar en stund och umgås ibland. 
Vi efterlyser just nu fler medlemmar som vill delta i vår besöksverksamhet.  Våra träffar är ofta mitt på dagen så de flesta som kommer är äldre eller andra personer som inte arbetar om dagarna, men även ensamstående mödrar har varit med genom åren, berättar Hans. Föreningen är till för alla som bor i församlingen och är medlemmar i Svenska Kyrkan. Medlemskap i föreningen är gratis, då verksamheten finansieras via olika donationer och fonder. 

På frågan om varför de engagerat sig i föreningen säger de att det bottnar i att de alla märkt av att det finns ett behov av just mer samvaro, kontakt och 
gemenskap.  
– Man känner sympati för sina medmänniskor helt enkelt, menar Hans Lindberg. Els-marie tror att det är särskilt viktigt att människor får känna tillhörighet och får träffa folk och känna sig hemma där man bor. 
– Ju mer digitaliserat allt blir, desto mer behöver vi det fysiska mötet, att få träffas och prata och se varandra, säger Bengt.

Text, foto och intervju, Anna Johanna Blom