Lyssna

Musiken har alltid haft en central punkt i församlingen

Till invigningen 1774 beställdes musik av Francesco Antonio Baldassare Uttini, född i Bologna men verksam i Sverige från 1755. Han kallades till Stockholm av drottning Lovisa Ulrika för att komponera och framföra italiensk opera seria vid hovet och blev hovkapellmästare 1767. 

Vid invigningen fanns ingen orgel utan det var först år 1782 som Olof Schwan, Stockholm, (en av samtidens främste orgelbyggare) byggde kyrkans första orgel med 23 stämmor, 2 manualer och pedal. 1867 bygger Per Larsson Åkerman, Stockholm en ny orgel med återanvändande av den tidigare fasaden. 1966 byggs den nuvarande orgeln av Grönlunds Orgelbyggeri AB, Gammelstad, med återanvändande av 1782 års fasad, 45 stämmor, 3 manualer och pedal. 

Varje vecka på tisdagar kl. 12.15 bjuder organist Per-Over Larsson på lunch-
musik vilket är en tradition i kyrkan sedan lång tid innan Per-Ove påbörjade sin tjänst 1988 i Adolf Fredriks församling. 

Gustaf Nordqvist  blev organist i Adolf Fredriks kyrka år 1914 och är känd för sin tonsättning av “Jul, jul, strålande jul” som sjungs över hela vårt land kring juletid. Dessutom komponerade han “Till havs” som blev ett av Jussi Björlings paradnummer. 

Anders Öhrwall arrangerade under sin tid som musiker i församlingen några av Nordqvists sånger så de kan framföras med kör och orgel. En av hans tonsättningar  är “Allenast i Gud söker min själ sin ro”, som förhållandevis ofta framförs på gudstjänster här i Adolf Fredriks kyrka.
Öhrwall med Bachkören gjorde också ett stort avtryck i kyrkans historia med både nationella och internationella genombrott och medverkade på många inspelningar och festivaler med mera. Efter Öhrwall gick Anders Eby med Mikaeli kammarkör in i församlingens musikliv och med sin inriktning av program med mer sällan framförd musik för både kör a cappella och med instrument satte Eby och kören djupa avtryck i Sverige likväl som internationellt. Sökandet efter repertoar som kräver tekniska färdigheter och utmaningar av sångarna gav församlingens gudstjänst- och musikliv upplevelser utöver det vanliga. Många var radioinspelningarna med Mikaeli kammarkör och parallellt med de mer okända verken så framfördes givetvis välkända verk som Mässa h-moll av J S Bach, Ein deutsches Requiem av J Brahms och Requiem av W A Mozart.

I vår tid har församlingen ett mycket rikt körliv för barn, unga och vuxna där en körtrappa från omkring 4-5 års ålder ger barn och ungdomar möjlighet att utvecklas inom musiken och där de genom musiken deltar aktivt i församlingens verksamhet. 

Dagens kammarkör är ett direkt resultat av det som började som en mycket ung ungdomskör och grundades år 2000 av Karin Bäckström. Varje vecka genomströmmas församlingslokalerna av hundratals sångare och deras anhöriga. 

Dagens körer under ledning av Christoffer Holgersson, Isabel Josephson och Hanna Cronholm arbetar givetvis enskilt  som ensembler, men också i  gemen-
samma produktioner.

Under år 2024 kommer församlingens musikverksamhet ge tre uruppföranden vid olika tidpunkter. ”Mässa i en orolig tid” för kör och jazztrio i samband med Kulturnatten lördag 20 april. ”Stabat Mater” för kör, solister och kammar-
ensemble i samband med finalkonserten under Festivalyran, söndag 16 juni. 
Det tredje uruppförandet är för kör a cappella i samband med själva Jubileumsdagen, första söndagen i Advent

Foto: Anna Johanna Blom