Lyssna

Omsorg om gravar

’’Jag ser det som en av mina absolut viktigaste arbetsuppgifter; att ge människor den sista vilan, att anhöriga får ett fint avslut och en fin plats att gå till.’’

Förutom att sköta bokningar av vigslar och dop och mycket annat bokar Sara, administratör i Adolf Fredriks församling, även alla gravsättningar i församlingen.
– Om man ska se ut en ny gravplats gör man först en ansökan till församlingen. Sedan hör man av sig till en begravningsbyrå som gör en beställning till oss så att alla olika blanketter som behövs följer med.

När en gravsättning ska ske innebär det mycket administrativt arbete med blanketter och förberedelser. Kortfattat kan man säga att Saras uppgift är att se till att det administrativa fungerar, sköta kontakt med anhöriga för att se ut
en gravplats, se till att urnan kommer till oss i rätt tid och att i samråd med begravningsbyrå boka in tid för gravsättning.
– Allt som rör gravplatsen ska sedan dokumenteras och arkiveras så att man hela tiden kan följa vad som skett historiskt. Ibland kan det ta 20 år innan man gravsätter i en gravplats igen och då är det viktigt att t.ex veta var man kan gravsätta i själva graven.

Alla som är folkbokförda i Sverige har rätt att gravsättas och alla folkbokförda betalar en begravningsavgift, även de som inte är medlemmar i Svenska kyrkan. Begravningsavgiften ska bland annat täcka kostnader för i ordninghållande av kyrkogårdar, kremering och gravsättningar.
– Det finns många olika sätt att gravsättas på. Hos oss kan man antingen ansöka om att gravsättas i en urngrav eller i vår minneslund. Det finns inga lediga kistgravar kvar på Adolf Fredriks kyrkogård, vi har många äldre gravar som är kulturminnesmärkta.
Gravrättsinnehavaren har ansvaret att se till att gravplatsen är i ett värdigt skick men man kan också ta hjälp av oss berättar Sara.
– Då kan men istället betala en årlig kostnad för att få hjälp med den grundläggande skötseln av sin gravplats, tex klippning av gräset så att gravplatsen ser fin ut.


– Som administratör ser jag det som en av mina absolut viktigaste arbetsuppgifter; att ge människor den sista vilan, att anhöriga får ett fint avslut och en fin plats att gå till. Det innebär mycket administration och blanketter, fokus och stor noggrannhet eftersom allt måste bli rätt. Det är ett stort ansvar och det känns som en meningsfull och fin uppgift!


– På Adolf Fredriks kyrkogård har vi väldigt gamla gravar, så man kan ibland stöta på stora rötter, stenbumlingar och annat som man inte räknat med när man ska gravsätta vilket gör att man får tänka om helt. Vår skötselpersonal ute på kyrkogården är alltid förbereda på det och vi behöver alla vara flexibla och lösningsorienterade inför varje gravsättning.
Det har hänt att någon haft lite bråttom när de varit här och satt vackra snittblommor på en grav. Sedan på tåget hem har de kommit på att de glömt att ge dem vatten. Eftersom jag har hela den vackra kyrkogården precis utanför fönstret har jag kunnat springa ut och vattna så buketten står sig lite längre.

 

Intervju och text Anna Johanna Blom 

Sara  Didon

Sara Didon

Administratör - Församlingsexpedition, Adolf Fredriks församling

Begravningsverksamheten

Begravningsverksamhet kallas det arbete som omfattar begravningsplatser med gravplatser, vissa transporter av stoft, samt kremering. 

Begravning

En begravningsgudstjänst är ett avsked. Därför är det viktigt att de sörjande kan se tillbaka på avskedet som inte bara en svår stund, utan också som en fin och minnesvärd högtid.