Det här gör en kyrkvärd
Kyrkvärdarna medverkar i det praktiska genomförandet av en gudstjänst. Innan gudstjänsten kan det innebära att hjälpa till att förbereda gudstjänsten och hälsa deltagarna välkomna. Under gudstjänsten deltar kyrkvärden aktivt genom till exempel att hälsa välkommen, läsa söndagens bibeltexter, samla in kollekten, tända ljus vid tacksägelsen (när de som döpts, vigts eller avlidit i församlingen uppmärksammas), leda förbönen och dela ut nattvarden tillsammans med prästen. Efter gudstjänsten deltar kyrkvärden i kyrkkaffet och kan då ta kontakt med nya gudstjänstdeltagare. Kyrkvärdarna räknar och redovisar kollekten tillsammans med de anställda.
Våra kyrkvärdar berättar
Kyrkoherde Annika Millde förklarar att kyrkvärdarna har ett förtroendeuppdrag i att de föreslår vilka ändamål kollekten ska gå till. De samlar upp dagens kollekt, räknar den och ser sedan till att den går dit den ska.
- Om man vill bli kyrkvärd behöver man kunna avsätta minst några söndagar per år men de flesta deltar ungefär en gång i månaden, och allra oftast jobbar man två kyrkvärdar tillsammans på varje gudstjänst.
Jag ber några av våra kyrkvärdar, Els-Marie, Berndt, Hans, Kee, Kurt, Henrik och Leni berätta hur det är att arbeta som kyrkvärd i Adolf Fredriks församling.
Hans har varit kyrkvärd sedan 1994 och det bästa med att vara kyrkvärd tycker han är kontakten han får med församlingsbor och att man genom det får reda på vad som händer i församlingen.
-Som kyrkvärd värnar jag om kyrkan, möter människor och visar hur det går till på en gudstjänst säger Hans.