Lyssna

Vill du vara med och påverka?

Att vara förtroendevald innebär bland annat att vara en förebild och att stå upp för mångfald och demokrati. Läs intervjun med två av våra förtroendevalda här.

–  Som förtroendevalda är vi ju förebilder för demokratin, så att vara förtroendevald innebär ju att stå upp för mångfald och för den öppna kyrkan. 
Eli Rätväg är 33 år, föräldraledig med en femmånaders bebis och förtroendevald för Social-
demokraterna i kyrkorådet i Adolf Fredriks församling. Eli förklarar att för att vara förtroendevald så behöver man inte ha vana att ha gjort det förut.
– Det kommer finnas någon annan som är van, så om man är nybörjare så hjälps man åt tillsammans. Alla bidrar med sina egna erfarenheter och kunskaper som man har. 
Kyrkorådet har möten ungefär en gång i månaden och på dagordningen står bland annat budget och olika satsningar församlingen har. 
– Jag tycker det känns bra att vara förtroendevald, speciellt i dessa tider när omvärlden ser ut som den gör och den fria demokratin är lite i fara. Då känns det bra att vi är tillsammans och styr. Trots att vi ibland är oeniga så når vi konsensus i frågor, går vidare och samarbetar. 

Till dig som vill ställa upp som förtroendevald men tvekar vill Eli uppmana att testa. 
– Det är givande, du träffar personer med olika bakgrund och det känns bra att kunna påverka. 

Anders Jörle är kyrkorådets ordförande och har haft olika typer av förtroendeuppdrag i Adolf Fredriks församling i över 30 år. Han tycker att det är väldigt viktigt att församlingen får människor som engagerar sig och ställer upp i 
kyrkofullmäktige och kyrkoråd. 
– När det gäller kyrkofullmäktige så behöver insatsen inte vara jättestor, det är sammanträde två tre gånger om året. Däremot är det ju väldigt viktigt att man har ett engagemang och tycker att det som svenska kyrkan håller på med är viktigt liksom det som sker i församlingen.

Anders berättar att förr när kyrkan hängde ihop med staten var det mer vanligt att bara de olika politiska partierna fanns representerade i kyrkovalet. Idag röstar man inte på partier utan på så kallade nomineringsgrupper som kan representera en oberoende grupp eller ett politiskt parti. 

–En nomineringsgrupp består helt enkelt av en sammanslutning av människor som har någorlunda lika åsikter om hur svenska kyrkan ska drivas framåt. När vi sedan sitter och ska fatta beslut så är det väldigt sällan vi är helt oeniga, nästan allt vi gör sker i gott samförstånd.  Om du är intresserad av att vara förtroendevald i Svenska kyrkan tycker jag att du ska kontakta de nomineringsgrupper som finns i församlingen idag och se om det finns en grupp som passar just dig.  Vi vill gärna ha in nya människor som är lite yngre, det vore roligt om några av föräldrarna från våra barngrupper fanns med som förtroendevalda! 


Eli och Anders tycker det är viktigt att alla som kan går och röstar i kyrkovalet 21 september. Svenska kyrkan är demokratiskt styrd så alla röster räknas!