Martin Lönnebo skapade radbandet en sommar när han båtluffade i Grekland. En storm tvingade båten till en ö med bara 47 invånare inklusive byns präst. Martin fick tag på ett litet rum, och i det rummet börade han skissa fram Frälsarkransen. Idag finns radbandet Frälsarkransen på tiotusentals handleder, i fickor och i väskor. Den har hjälpt otaliga människor till fördjupad bön och innerligare Gudskontakt.
Frälsarkransen
Frälsarkransen är ett modernt radband med 18 pärlor i olika färger och av olika betydelser.
Foto: Sara Danielsson
Foto: Klara Grundström
Frälsarkransen - nu också i Tallboda
Under sensommaren 2023 tillverkades en frälsarkrans på gräsmattan utanför Samlan i Tallboda. Den är av sten och kommer att användas i församlingens verksamheter, men det är fritt fram för vem som helst att slå sig ner för en stunds eftertanke och bön.
En bärbar bön
Vanligtvis syns frälsarkransen i form av ett armband av glaspärlor. De olika pärlorna har namn som kärlekspärlan, tystnadspärlorna, bekymmerslöshetspärlan och Gudspärlan. De kan vara ett stöd i att fokusera på tillvarons djupdimension. Armbandet kan sägas förpacka bönens element på ett sätt som öppnar urgammal kunskap om människans behov - för den som känner sig främmande för gamla former av bön. Martin Lönnebos frälsarkrans bärs av nästan en miljon människor över hela världen. Den tillverkas i den lilla byn Purdilur utanför New Delhi där den inte bara försörjer 45-50 familjer utan också har bekostat byns skola.