Gravskick i Norden under vikingatid
Gravfält med gravhögar är ett exempel på äldre tiders sätt att begrava. Det utmärks nuförtiden som fornminne men vad gäller sevärdheten är den något blygsam, ett fält med upphöjda kullar.
Annat är det med en s k Skeppssättning. De reser sig tydligt och magiskt i landskapet, dessa båtformade stenkonstruktioner. Ibland med stenen i ”fören” och ”aktern” något högre än de andra. De tidiga från järnåldern har stenar glest placerade medan man på Gotland kan se stenblock som fogats samman så båtformen är mycket tydlig (t ex Tjelvars grav, söder om Slite). Forskningen pekar mot att båten och utrustning som lades ner hos den döde var allt som behövdes för resan till dödsriket när man skulle över floden Gjöll till Helheim. Det var, enligt nordisk mytologi, ett rike som härskades av dödens gudinna Hel. (I den grekiska mytologin hette floden Styx som gränsade dödsriket Hades.)
En skeppssättning kan vara liten, några meter lång med bara ett tiotal stenar eller stor som t ex Ale stenar (Österlen) som är 67 meter lång. Den största skeppssättningen i Östergötland ligger intill kyrkan i Nässja (Vadstena) och består av 22 stenar, jämfört med 58 höga resta stenar i Ale stenar.
Den allra närmast för oss i Åkerbo, vill jag påstå, ligger strax intill Juby gård i Askeby. På denna vinterbild ser man stenarna mer tydligt än man gör i grönskan på sommaren.