Redskap för kontroll
Likarens funktion var att säkerställa att måtten blev enhetliga vilket skedde under 1600-talets början. I ett utdrag ur Karl IX kungörelse från 1605 står följande: Mandat om aln , vikt och mål. Besmanet skall vara efter Örebro besmar lika över allt i riket… Tunna och spann skall över allt i riket rättas efter Örebro tunna och spann, men alnen efter Rydaholms aln. Bjude för den skuld alla våra undersåter, att de sig här efter rätte. (1)
Alltså blev varje socken ålagda att skaffa sig en sockenaln, likare eller en så kallad visirstav. Med hjälp av den kunde då allt bönderna odlade, förädlade och sålde mätas och vägas för att handeln av varor skulle kunna kontrolleras och regleras. Måttet en tunna säd skulle till exempel räcka som utsäde till ett tunnland mark.
Sockenmagasin för spannmål fanns i socknarna som en buffert i händelse av missväxt eller nödår av annat slag. Säd som då kunde delas ut eller säljas till ett högt pris. Askeby sockenmagasin, inrymt i det gamla tornrummet, lär ha utmärkt sig för att vara det största och bäst ordnade i länet.