Har du frågor kring, eller vill boka ett dop? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart det är möjligt. Tänk på att vi behöver nå dig på dagtid.
Du kan läsa mer om dop längre ner på sidan.
"Vi välkomnar dig i Guds familj och tar emot dig med kärlek och förväntan." Att döpas är också ett sätt att tas upp i kyrkans större gemenskap och den som döps blir i och med dopet medlem i Svenska kyrkan. Här kan du läsa mer om, eller boka tid för dop.
Du kan läsa mer om dop längre ner på sidan.
Dopet är en gåva. Vi behöver inte prestera något eller vara på något speciellt sätt för att ta emot dopet.
Gud har omsorg om alla människor, men i dopet sägs det extra tydligt och personligt. Vid dopet nämner prästen den som döps högt och tydligt vid dess namn. Därefter framför prästen ett löfte från Gud, om att vad som än händer i livet, kommer Gud alltid att ha omsorg om personen.
Vi förknippar oftast dop med spädbarn, men även ungdomar och vuxna kan förstås döpas. Du som är vuxen och önskar bli döpt tar kontakt med någon av församlingens präster för samtal om tid och form för dopet. Att döpas är också ett sätt att tas upp i kyrkans större gemenskap och den som döps blir i och med dopet medlem i Svenska kyrkan.
Dopet är glädjefyllt, en tradition som ofta bjuder in till gemenskap med nära och kära. Men glädjen är förstås lika stor när ett dop firas i enkelhet. Oavsett hur du vill ha dopdagen, står personen som döps, och den människans liv, i centrum.
Det kostar ingenting att bli döpt eller att låta döpa sitt barn. Präst, musiker, vaktmästare och kyrka ingår. Man behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan för att låta döpa sitt barn . Om den/de som är vårdnadshavare vill att barnet ska döpas finns inget som hindrar, oavsett föräldrarnas samfunds- eller religionstillhörighet.
Det är en gammal tradition att bära vit klädsel vid dop, men det behöver man inte ha. Hos oss kan man låna en dopklänning för ett spädbarnsdop. Vi har också konfirmandkåpor (en lång vid vit dräkt) att låna ut vid dop av barn, ungdomar och vuxna. Kontakta oss så berättar vi mer om vad som finns för utlåning.
Dopet kan vara en del i söndagens gudstjänst, eller utformas som en egen dopgudstjänst. För att det ska räknas som ett dop i Svenska kyrkan ska prästen ta vatten över personens huvud tre gånger och säga: Jag döper dig i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn. Dopet kan också ske genom att man sänker ner hela kroppen i vatten.
Ordningen för dopgudstjänsten är till stor del bestämd. Men exempelvis psalmer kan placeras på flera ställen. Minst två psalmer ingår alltid – vanligtvis i början och i slutet. Det finns också olika varianter på några av texterna och bönerna.
Man får ha egna dikter och sånger vid dopgudstjänsten. Samtala med den präst som ska döpa om vilka dikter och sånger som ni önskar, så att de passar in i dopgudstjänstens helhet. Här finns några förslag på dopsånger som barnkörer i Linköping har spelat in - Kristallerna är en kör från Åkerbo församling!
Man får ha dopet hemma, till exempel i trädgården, men dopet sker vanligen i någon av församlingens kyrkor. Det är viktigt att samtal sker mellan de som önskar dop och prästen så att platsen för dopet inte blir något hinder för att själva dopet sker.
Inför ett dop hålls ett dopsamtal där du som förälder, vårdnadshavare eller dopkandidat tillsammans med prästen väljer texter, psalmer och böner.
Kontakta församlingsexpeditionen, eller fyll i formuläret längst upp på sidan, för att anmäla intresse för dop. Expeditionen kan svara på eventuella frågor, eller ordna så att en präst tar kontakt med dig.
Dopet kan ske såväl helger som vardagar. Reserverade tider för dop finns strax efter söndagens mässa (kl. 14) samt lördagar kl 11,13 eller 15. I möjligaste mån försöker vi tillmötesgå önskemål om en specifik kyrka och dopdag.
Ja, det får man. Men förutsättningarna för detta kan se olika ut i församlingarna, oftast beroende på praktiska omständigheter. Bäst är att kontakta församlingen och fråga vilka möjligheter till dop som finns just där.
Ja, ur kyrkans perspektiv är det stor skillnad. Dop är en fest då vi firar och gläds över att en människa blir del av ett sammanhang. Vid dop bekräftas att man ingår i en större gemenskap: församlingen, kyrkan i världen och Guds stora familj. Dopet är inte en namngivningsceremoni, men namnet spelar en central roll. Namnet är viktigt, eftersom den som döps inte är anonym. Det är just denna människa som döps, den unika individen.
Kyrkoherden måste, enligt Svenska kyrkans bestämmelser, informera föräldrar eller annan vårdnadshavare som tillhör Svenska kyrkan om möjligheten att döpa sitt barn.
Ja, kontakta den församling där ni önskar få ert barn döpt.
Medvindsvägen 33A
582 72 Linköping
akerbo.forsamling@svenskakyrkan.se
Församlingsexpeditionen
013-23 66 50
måndag och onsdag 13-15
tisdag och torsdag 10-12
Begravnings- och kyrkogårdsärenden
013-23 66 61
vardagar 08-15
Webbredaktörer:
Gabriella Bratt
Emma Aspegren
Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.
Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.
Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.
Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.
Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?
Vi välkomnar dig i Guds familj med kärlek och förväntan Denna mening sägs i kyrkan vid dop. I dopgudstjänsten, liksom i alla gudstjänster, ges Guds välsignelse. Den påminner oss om att vi är sedda, älskade och tillhörig den kristna familjen i den världsvida kyrkan. Riten är densamma genom historien och tillhör traditionen men synen på dopet har förändrats och är del av den ständiga förnyelse som kristendomen också har genom historien.
Svea var på dagen 3 månader gammal då hon sommaren 2015 döptes på ett drop in-dop i S:t Lars kyrka i Linköping.
Få församlingar har så stor spännvidd på sina kyrkor som Åkerbo församling. Flera av våra kyrkor har rötter i medeltiden, i Ekängen invigdes 2012 S:t Martin, en helt ny kyrka! Många ligger omgivna av fält och ängar, andra finns mitt i tätortsbebyggelse. Välkommen till dem alla!