Regnbågsnyckelns olika steg
Röd - Uppstart och planering
I det röda steget startar församlingen processen. För att en församling ska kunna genomgå Regnbågsnyckelprocessen krävs att kyrkoherde och kyrkoråd är överens och att kyrkorådet fattar beslut om att processen ska påbörjas. Detta är viktigt eftersom processen kräver både ekonomiska och tidsmässiga resurser och påverkar församlingens prioriteringar och framtida arbete.
Närvaro vid uppstart
Vid församlingens utbildningstillfälle för medarbetare krävs full närvaro. Vid utbildning för förtroendevalda krävs att minst 70 % av kyrkorådet deltar. Regnbågsnyckeln ser gärna att fullmäktige, församlingsråd och ideella medarbetare deltar.
Orange - Gemensam utbildning
I orange steg genomförs den grundläggande utbildningen utifrån boken Så att jag kan komma in. Utbildningspasset innehåller grundläggande kunskaper kring normer, begrepp och ord, bibelsynsfrågor och om hbtq+ i relation till normer i samhälle och kyrka.
Gul - Studiecirkel
I gult steg genomför alla som deltagit på den grundläggande utbildningen en studiecirkel utifrån boken Så att jag kan komma in. Studiecirkeln bedrivs i mindre grupper i församlingen och ger kunskaper och utrymme för samtal och diskussion. Samtalsfrågorna är utformade så att alla deltagare själva kan välja vad de vill eller inte vill berätta om sig själva.
Grön - Mångfaldsplan
Det gröna steget har temat möjligheter och förväntningar och här gör församlingen en plan för framtida processer och mångfaldsvisioner. Den ska redovisas. Församlingen kan även här planera för fördjupningsutbildning på teman som identifierats under processen.
Blå - fördjupning
Under det blåa steget genomförs fördjupningsutbildning utifrån vad församlingen efterfrågat och planerat för i det gröna steget. Utbildningen kan skräddarsys utifrån olika ansvarsområden och uppgifter i församlingens arbete.
Lila - Regnbågsnyckeln delas ut
När församlingen har genomgått alla steg i processen, redovisas de till Regnbågsnyckelns styrgrupp, som delar ut märkningen Regnbågsnyckeln. Regnbågsnyckeln delas ut i samband med en gudstjänst i form av intyg och ett märke att fästa på väggen. Utdelningen görs av annan församling som tidigare fått Regnbågsnyckeln, stiftsrepresentant, EKHO-representant eller Sensus-representant.