Den äldsta versionen av futharken, runalfabetet, innehöll 24 tecken och var gemensam för alla germanfolk. På 700-talet ersattes den i Norden av en reducerad variant med enbart 16 tecken. Eftersom språket innehöll betydligt fler ljud än så fick man i många fall använda samma runa för flera ljud som liknar varandra, t.ex. användes b-runan även för p-ljudet, och u-runan även för y- och ö-ljuden, vilket ger lite utmaning när man ska tolka en vikingatida runinskrift.
Stungna runor
Mot slutet av vikingatiden kom man dock på att sätta prickar (gropar) på vissa runor, när de representerade något annat ljud än grundljudet. Finns det en grop inhuggen på mitten av en i-runa, står den således inte för ljudet i, utan för något av runans övriga ljudalternativ: e, ä. Detta kallas för ”stingning” och systemet med stungna runor utvecklades ytterligare på medeltiden, så att man då kunde stava på ungefär samma sätt med runor som man gjorde med det latinska alfabetet, som hade gjort sitt intåg med kyrkan.
Runorna användes i Norden parallellt med det latinska alfabetet genom hela medeltiden. På vissa håll har de använts långt senare än så. Den yngsta inskrift som anses vara en genuin runinskrift är från Älvdalen år 1900.
Tolkning i tre steg
Tolkningen av en runinskrift görs i tre steg. Först ska man komma fram till vilka runor det är man har att göra med och göra en translitterering. Det innebär att man ersätter varje runa med den bokstav som motsvarar dess grundljud, även om ett annat ljudvärde skulle vara aktuellt i sammanhanget. De stungna runorna får dock egna bokstäver (e för stunget i, y för stunget u, g för stunget k).