Lyssna

Nyhet / Publicerad 23 september 2019 / Ändrad 16 april 2021

Invigning av Britt G. Hallqvists plats

Läs talen från invigningen av Britt G. Hallqvists plats.

Invigningstal av Sofia Särdqvist

Alingsås stad firar idag, 21 september, sin födelsedag - 400 år.

När staden grundades 1619 innebar det även att Alingsås stadsförsamling och Alingsås landsförsamling bildades, med grund i den medeltida socken som fanns här sedan tidigare. 1967 lades sedan dessa två församlingar samman med Bälinge och Rödene församling, och bildar sedan dess vår nuvarande Alingsås församling. 

Stadens jubileum är därför i hög grad också församlingens jubileum, och av det skälet finns det anledning för oss att manifestera dels 400 års historia, dels Alingsås församlings nära relation till staden. 

Vi vill bidra till jubileet med ett nytt inslag i det offentliga rummet i Alingsås genom Britt G Hallqvists plats, här i Christinae kyrkpark. Platsen är en födelsedagspresent till stan på 400-årsdagen! 

Arbetet med platsen startade som en motion i kyrkofullmäktige 2015, och under denna sommar har vi kunnat ta platsen i bruk, mycket tack vare generöst tillskott till finansiering från Alingsås sparbanksstiftelse. Stort tack till er. Vår kyrkpark har utvecklats och Christinae kyrka kan än mer öppna upp dörrarna till kyrkorummet och använda hela kyrkomiljön här i verksamheten. 

Platsen förlänger stråket av öppna torg och mötesplatser i Alingsås från Åmanska parken genom Museiparken, Lilla torget och Stora torget, och knyter ihop stråket med Plantaget. Britt G Hallqvists plats blir ett bestående bidrag i 400-års jubileet och en ny mötesplats för alingsåsarna. 

Platsen blir uppkallad efter Britt G Hallqvist för att påminna om hennes centrala roll i kyrkans psalmstradition, som en av våra mest kända psalmförfattare i modern tid, och hennes relation till Alingsås. Britt G Hallqvist tillbringade åren 1947-1958 i Alingsås och inledde sitt författarskap här. Bland hennes mest älskade och sjungna psalmer finns lovsången, tacksägelse- och trefaldighetspsalmen Måne och sol (sv ps 21). som är citerad här på stenplattorna mitt på solplatsen. 

I vår kyrkliga tradition kan inte psalmsångens roll i församlingslivet överskattas. Den gemensamma psalmsången i gudstjänsten förmedlar evangelium och undervisning, och integrerar tro och liv. Så har det varit över tid, och så är det nu. 

Genom att lyfta fram och gestalta Britt G Hallqvists gärning som modern psalmförfattare bidrar platsen till att lyfta fram psalmsångens betydelse och församlingens undervisning. 

Ett av ledorden för 400-årsfirandet är inkluderande – att jubileet ska omfatta hela kommunen och skapas tillsammans. Vi hoppas att denna plats ska kännas öppen och inkluderande, att alla alingsåsare ska ta den till sitt hjärta och ses här ofta. Njuta av vårsolen längs kyrkväggen och känna sig innesluten i den sol som är Kristus och som låter sitt ansikte lysa över oss alla. 

Grattis på födelsedagen, Alingsås

Tal vid invigning av Britt G Hallqvists plats av Sofia Särdquist, ordf i Alingsås församlingsråd.

Invigningstal av Caroline Krook 

"Barnperspektiv" är ett ganska modernt ord och på sätt och vis också en modern företeelse. Men inte för Britt G Hallqvist.  Hon stod på barnens sida, identifierade sig med dem och försökte se världen ur deras perspektiv. Hon ber att barnen i världen ska få saga och sång, lek och skratt, färger och ljus och vad de behöver för sin sunda växt.  Att leka är nödvändigt för sund växt. Leken är grundspråket för all kultur och konstnärligt skapade och egentligen också för all liturgi. Lekens kombination av strikt form och improvisation har likheter med gudstjänstgestaltning. Lek och allvar hör nära samman. Lek och konst i vid mening är ett språk som passar att nalkas det heliga. Därför passar det att denna del av kyrkans mark som nu blir en park med Britt G Hallqvist namn blir en lekfull park, en plats där barns och vuxnas lek hör hemma. När platsen blir färdigutbyggd kommer den ha flera olika "tänkeställen".

Nu står barnen i ring med det röda banden runt centralplatsen.

I barnens lek blir den som har den röda filten över axlarna kung för en stud. Den stora kartongen blir en båt i sjönöd och soffbordet som täcks av filtar blir en hemlig grotta högt uppe i de otillgängliga bergen. Britt G hade fem bröder och med dem lekte hon vilda lekar. Barnen lämnades i fred och deras egen fantasi flödade. Vi vuxna behöver också platser där vår fantasi kan få flöda. Vi behöver komma nära marken.

Gråsuggans plats är en viktig plats. Så här skriver hon i "Jag ska fråga Gud" (1968).

Tänk att Gud är bekant med gråsuggan!
Hon som är så liten och ful.
Ingen tycker om henne - utom Gud kanske.
ja, för annars skulle han väl inte ha skapat henne?
När hon kryper fram under sin sten ropar han: "Hej, gråsugga!".
Det är skönt att ha någon som säger hej till en.

Så inviger vi denna plats och hoppas att Britt G Hallqvist plats ska bli en plats där vi säger hej till varandra.

Tal vid invigning av Britt G Hallqvists plats av biskop emerita Caroline Krook.