Välkommen att bli gudstjänstvärd
Oftast är det två gudstjänstvärdar i varje gudstjänst som delar upp uppgifterna. Kontakta någon av våra präster: Elisabeteller Erik om du är intresserad.
Här kan du läsa mer om vad det innebär att vara gudstjänstvärd:
Bakgrund
Det finns en lång historisk tradition av att församlingsmedlemmar deltagit i och haft särskilt ansvar för olika delar av församlingens praktiska angelägenheter och arbetet kring gudstjänsterna. Redan på 400-talet i Rom finns det dokumenterat hur lekmän hade ansvar för praktiska angelägenheter kring församling och gudstjänstliv.
Gudstjänstvärdens funktion i gudstjänsten
Uppgiften att vara gudstjänstvärd innebär ett särskilt ansvar i gudstjänsten och är en del av det liturgiska ämbetet. Man är värd i ”Guds tjänst” och har som sin främsta uppgift att skapa delaktighet och hemkänsla för gudstjänstdeltagarna. Alla som kommer till kyrkan ska känna att de har ett utrymme där, att de är inkluderade och att de tillsammans med dem som tjänstgör blir en del av ett sammanhang.
Gudstjänstvärden är aktiv i de moment som ingår i gudstjänsten, såväl i förberedelserna som i genomförandet.
Finns vid entrén inför gudstjänsten
Gudstjänstvärden hälsar välkommen vid dörren när kyrkobesökaren kommer in. Att få bli mött av någon, att få växla ett ord, eller få ställa en fråga är en god början till gudstjänsten. Gud är relation, och vi är med och skapar goda gudsrelationer när vi möter människor.
Textläsning
Gudstjänstvärdar läser dagens texter i överenskommelse med tjänstgörande präst. Oftast handlar det om gammaltestamentlig- och episteltext.
Kollekt
Under psalm oftast efter predikan tas dagens kollekt upp. Efter insamlandet går man till koret där prästen ber om Guds välsignelse över gåvorna.
Förbön
Gudstjänstvärden har möjligheten att själv vara med om att utforma de ord som sägs i gudstjänsten genom att själv skriva förbönen som enligt kyrkohandboken ska vara förberedd av präst eller lekman och också vara lokalt förankrad.
Nattvard
Gudstjänstvärden ställer i ordning nattvardskärlen ute i sakristian. Kärlen bärs sedan antingen in i kyrkan under procession eller så låter man dem stå på altaret vid mässans början enligt prästens avgörande.
Mässfirande
Gudstjänstvärden kan och får gärna vara delaktig i utdelandet av nattvarden.
Efter gudstjänsten
Efter gudstjänsten gör gudstjänstvärden i ordning efter måltiden, räknar kollekt och har även att i första hand se till människors behov genom att finnas i kyrkan.