Det är en relativt ny högtid - år 1992 beslutades vid en samisk konferens i Helsingfors att detta datum skulle vara en gemensam nationaldag för alla samer. Detta till minne av det första samiska landsmötet som hölls i Tråante/Trondheim den 6 februari 1917.
Det var första gången som samer från norr och söder, från både Sverige och Norge samlades för att diskutera gemensamma angelägenheter. Det mötet betraktas ofta som starten på en rörelse mot mer självbestämmande i de frågor som påverkar samerna själva. Det har varit en lång process, som alltjämt fortgår på olika vis.
Svenska kyrkan bedriver sedan flera år tillbaka en försoningsprocess gentemot det samiska folket. Det är ett behov som har framkommit både genom forskning, och genom öppna samtalsforum där samer har beskrivit sina upplevelser.
I november 2021 bad dåvarande ärkebiskopen Antje Jackelén det samiska folket officiellt om ursäkt för begångna oförrätter, och i samband med det presenterades åtta åtaganden som Svenska kyrkan på alla nivåer; församlingar, stift och nationell nivå; ska arbeta med under de kommande åren.
Denna försoningsprocess handlar om att mötas i ögonhöjd, som ärkebiskopen uttryckte det i ursäktstalet. Det handlar om att alla röster ska få höras och komma till sin rätt.
Ett exempel på ett viktigt perspektiv som kan komma fram när samiska röster får höras handlar om relationen till Guds skapelse. I samisk tradition talar man inte om "naturresurser" på det sätt som kan förekomma i majoritetssamhället. I vissa områden talar man hellre om Ipmila láhjit, vilket på nordsamiska betyder "Guds gåvor". Det begreppet kan vara en vägvisare mot en fördjupad relation till både Gud och skapelse. Hur påverkar det oss om vi ser att allting i våra liv är gåvor från Gud, och inte resurser som vi ska utnyttja maximalt?
Vi önskar alla samer en glad nationaldag!
Nordsamiska: Lihkku Sámi álbmotbeivviin!
Lulesamiska: Vuorbbe Sámij álmmukbiejvijn!
Pitesamiska: Lihkko Sáme älbmukbäjvváj!
Umesamiska: Lïhkkuos Sämij ålmmagebiejvieb!
Sydsamiska: Lahkoe Saemiej åålmegebiejjine!
/Samuel Hellgren, stiftsadjunkt för samiskt kyrkoliv