Det finns kostnadsfria gravplatser till alla som är folkbokförda i Sverige, oavsett trostillhörighet. Dessa gravplatser finansieras genom en särskild begravningsavgift som alla folkbokförda i Sverige betalar via skatten.
Begravningsavgiften finansierar krematorier, begravningskapell och begravningsplatser. Den går också till lön för personal inom kyrkogårds-förvaltningen. Enkelt uttryckt används begravningsavgiften för att se till att alla människor, oavsett tro och samfundstillhörighet, får en värdig behandling när de avlidit.
VAD SOM INGÅR I BEGRAVNINGSAVGIFTEN
- Gravplats på allmän kyrkogård i 25 år
- Gravsättning
- Lokal för förvaring och visning av stoftet
- Transporter från det att huvudmannen övertagit ansvaret för stoftet till dess att gravsättning skett med undantag för transporter för gravsättning utanför huvudmannens område.
- Kremering
- Lokal för begravningsceremonin utan religiösa symboler
- Skötsel av kyrkogårdens/begravningsplatsens allmänna ytor, nyanläggningar, vård och underhåll, även av kulturhistoriskt värdefulla gravvårdar
VAD SOM INTE INGÅR I BEGRAVNINGSAVGIFTEN
- Kista och svepning
- Transport av kistlagt stoft från hem/sjukhus till anvisad lokal hos huvudman för förvaring och visning av stoftet.
- Annonsering
- Kistdekoration
- Begravningsceremoni inklusive begravningsförrättare. Avliden som tillhört Svenska kyrkan har rätt till begravningsgudstjänst utan kostnad för dödsboet.
- Minnesstund
- Urna
- Tillverkning, montering och underhåll av gravsten eller annan fast gravanordning
- Skötsel av gravplats.