Vita prästkragar på vallarna framför Gärdslövs kyrka.
Lyssna

Projekt: Återskapa kyrkogårdarna

Under hösten 2023 påbörjas ett 5-årigt projekt där fokus kommer ligga på att återskapa kyrkogårdarna med buskar, träd och perenna blommor.

Biologisk mångfald behövs för att vi ska kunna leva på jorden. När det finns ett myller av liv i marken, som maskar, svampar och annat, när luften surrar av bin och andra pollinatörer, när växter och träd av många olika sorter finns – då finns det möjlighet för oss människor att producera mat och läkemedel.
 
Kyrkvaktmästare Helena Lundgren driver projektet som är förankrat i Lunds stift och Länsstyrelsen. Hennes jobb är att identifiera och genomföra åtgärder inom projektets ramar.
– Jag tycker det ska bli fruktansvärt roligt och spännande, säger Helena. Det är mycket att lära sig men det ska bli väldigt kul att få jobba mer med växter och formgivning. Grundtanken med projektet är ju att göra kyrkogårdarna mer för alla besökare - insekter så väl som människor!  

Mycket handlar om att skapa ytor för insekter, djur och blommor. Det kan till exempel vara att skapa insektshotell av stammar och ved, bilda ängar och göra grupper med buskar och blommor. Återlämnade gravplatser är exempel på outnyttjade ytor som skulle kunna användas så att nya habitat skapas för växter och djur. 

En finare miljö för besökarna

En viktig del av arbetet är att satsa på miljön för kyrkogårdsbesökarna. Tanken är att göra kyrkogårdarna lummigare och trevligare. Mer sittplatser ska bjuda in till att sitta ner och njuta av den fina miljön med blommor och buskar – samtidigt som det gynnar våra pollinatörer, insekter och andra djur.  

På våra kyrkogårdar saknar vi mycket blommor och buskar som gagnar insekter. När gamla buskar och träd har dött ut har det historiskt inte planterats nya. En anledning till det är att det är väldigt dyrt att plantera buskar och träd och det är också ett sätt att underlätta skötseln på kyrkogården. De flesta kyrkogårdar är platser som är välskötta och vi har vant oss vid att de ska se ut så. Men den sterila miljön gynnar inte den biologiska mångfalden och idag ses kyrkogården också som ett besöksmål där man gärna ser ett större naturinslag. 

 

Ängsmattor och biodepåer

Under första veckorna i november 2023 har det pågått ett febrilt arbeta med att lägg ut ängsmattor på kyrkogårdarna. Totalt kommer 2000 kvadratmeter ängsmattor läggas ut. Ängsmattor är ett smörgåsbord för fjärilar, humlor och andra småkryp!

Helena Lundgren driver projektet

Helena  Lundgren

Helena Lundgren

Kyrkvaktmästare, Anderslövs församling

Mer om Helena Lundgren

Driver projektet "återskapa kyrkogårdarna med biologisk mångfald".

Våra kyrkor

Vi har åtta kyrkor i församlingen. Här kan du läsa mer om dem.

Gravskötsel

Många vårdar själva minnet av sina anhöriga. Om man inte hinner, kan eller orkar ta hand om graven själv – låt oss hjälpa till.

Våra gravskick

Det finns olika typer av gravar, det kallas för gravskick. Här kan du läsa om vilka olika gravskick det finns i församlingen.