Rikard Angel har alltid tyckt att historia är något av det roligaste som finns. När han 2007 träffade en avlägsen släkting som hade forskat i deras gemensamma historia väcktes hans intresse för släktforskning på allvar och han inledde ett ett och ett halvt års intensivt grävande i släktens historia.
- I släkten Angel finns en lång rad högt uppsatta militärer och den tar sin start med Peter Angel, berättar han.
Peter Angel, som föddes 1684, var son till den före detta regementsprästen Jonas Angelius som var kyrkoherde i Gärdslövs kyrka 1679 fram till sin död 1688.
Skåne blir svenskt - en orolig tid
Efter freden i Roskilde i februari 1658 inleddes en orolig tid i Skåne som kulminerade med danskarnas försök att återta Skåne 1675–1679. Gärdslövs kyrka stod utan kyrkoherde efter att den förre kyrkoherden, Anders Sörensen, hade flytt till Danmark 1677.
De svenska myndigheterna var angelägna att hans efterträdare var en ”pålitlig svensk” och därmed fick Jonas Angelius uppdraget.
-Under den här tiden var kyrkan egentligen det enda sättet att kommunicera med befolkningen, säger Rickard Angel.
”Försvenskningen” av Skåne gick långsamt men ett tiotal svenska präster fick under den tidens början uppgiften att ta över rollen som kyrkoherdar i olika församlingar med uppdraget att föra in ”svenskhet” i skåningarna. Dessa präster hade ofta bakgrund i det militära som, precis som Jonas Angelius, regementspräster.