Margareta tänder ett ljus i en flerarmad guldfärgad ljusstake.
Lyssna

Kyrkvärd – uppdrag i Guds tjänst!

I varje gudstjänst möts du av dem - kyrkvärdarna. Den som är kyrkvärd har en central roll i mötet med gudstjänstbesökarna och ser till att alla känner sig välkomna. Att vara kyrkvärd är ett hedersuppdrag med en lång historia.

Margareta Svensson har bott i Stora Slågarp sedan 1980. 
– Jag har en lång kyrklig förankring. Jag gick i söndagsskola och har sjungit i kör sedan jag var barn, berättar hon. 
Det var när den gamla kyrkvärden Gunnar Persson på Mossarp skulle pensioneras som han rekommenderade kyrkorådet att Margareta Svensson skulle ta hans plats. 
– Jag kände att det var en stor ära att bli tillfrågad, säger Margareta. Och jag tycker fortfarande att det är en ära.  Jag tycker det är fint att kyrkan finns. Vi är inte så kyrkliga av oss idag men när något händer är porten öppen för alla. Det finns ett lugn i det kyrkliga rummet. 

I Guds tjänst

Kyrkvärdens främsta uppgift är att skapa delaktighet och hemkänsla för gudstjänstbesökarna. Alla som kommer till kyrkan ska känna att de har ett utrymme där, att de är inkluderade och att de tillsammans med dem som tjänstgör blir en del av ett sammanhang.
– För mig är det viktigt när besökarna kommer att jag hälsar dem välkomna med ett leende, säger Margareta. Det är väldigt socialt – man delar ett par ord och kollar hur de mår. Att möta församlingsborna och gudstjänstbesökarna är det roligaste med uppdraget. 

Andra uppdrag som ingår är att hjälpa till att förbereda gudstjänsten genom att till exempel tända ljus. Man delar ut psalmböcker och agendor och läser texter. Är det mässa hjälper kyrkvärden till att dela ut nattvard. 

Lång tradition

Det finns en lång historisk tradition av att församlingsmedlemmar haft särskilt ansvar för olika delar av församlingens praktiska angelägenheter och arbetet kring gudstjänsterna. 
Redan på 400-talet hade kyrkvärdarna i det kristna Rom ett stort ansvar, framför allt gällande ekonomi i församlingarna. Även i Sverige har kyrkvärdarna en lång historia. Vid Forsa kyrka i Hälsingland finns ordet ”kyrkvärd” ristat i runor som tros vara från 1100-talet.

Den som är kyrkvärd har blivit utvald av kyrkorådet och är en person som bor i församlingen. Innan hade kyrkvärdarna i vår församling en ”egen” kyrka som de var värd i, men sedan kallstängningen av församlingens kyrkor under de kalla delarna av året flyttar de runt. I Anderslövs församling har vi 11 kyrkvärdar uppdelade på våra 8 kyrkor. Men Margareta är ofta värd i Stora Slågarps kyrka när det är gudstjänster där. 

”Det förpliktigar! ”

– Jag lade märke till Stora Slågarps kyrka långt före det att jag bosatte mig här, berättar Margareta. Den ligger mysigt i bykärnan.  Det är en kyrka med gamla anor som är lagom i storleken med besökarnas närhet till varandra i gudstjänsten. Det är också en fin bröllopskyrka!

 Margaretas favoritplats i kyrkan är långt fram till höger. Inte på första parkett utan på andra, tredje raden där det finns en närhet till prästen och musikern och man kan se varandra i ögonen. 
– Jag blev stolt när jag fick förfrågan att bli utsedd och få uppdraget. Jag efterträdde en mycket aktad kyrkvärd. Det förpliktigar! Jag ser mig som en viktig representant för Anderslövs församling och i synnerhet för de boende i Stora Slågarp.

Våra kyrkvärdar i Anderslövs församling 2023:

Birgitta Hansson, Christina Isaksson, Fredrik Jönsson, Camilla Kristensson, Pernilla Lönnbro, Eva Thordis Mauritzson, Lars-Erik Olsson, Morten Rank, Robert Haux Rank, Rolf Stridsberg & Margareta Svensson.

Denna artikel publicerades första gången i församlingsbldet ”Tro, hopp & kärlek” nr 3 2023.

Gudstjänster

Mitt i livets glädjeämnen och sorger, förtvivlan och hopp samlas vi till gudstjänst. Alla är välkomna att vara med: unga och gamla, den som är van gudstjänstfirare och den som är ovan.

Gravskötsel

Många vårdar själva minnet av sina anhöriga. Om man inte hinner, kan eller orkar ta hand om graven själv – låt oss hjälpa till.

Samtal

Ibland kan vi människor känna ett behov av att dela våra tankar med någon. Du är välkommen att söka någon av våra präster för samtal. Det är gratis och vi som vill vara ditt samtalsstöd har tystnadsplikt

Församlingsbladet Tro Hopp & Kärlek

Läs det senaste församlingsbladet här! Här hittar du också kryss-svaren.

Förslagslåda

Lämna en ”lapp” i vår digitala förslagslåda.