Två stora, lummiga träd framför Stora Slågarps vita kyrka.
Lyssna

Kyrksafari: Lummiga naturminnen vid kyrkan

Vid kyrkan i Stora Slågarp finns Trelleborgs kommuns enda naturminne. Naturminnet består av tre träd: en ek mellan landsvägen och kyrkans parkering, en lind på parkeringen samt en ek i en närliggande trädgård.

Beslutet att naturminnesmärka träden vid Stora Slågarps kyrka togs den 13 maj 1947 efter ett förslag från Skånes Naturskyddsförening. Beslutet skickades till församlingen i Stora Slågarp för att offentliggöras  under en gudstjänst den 18 maj 1947. 

Naturminnet i Stora Slågarp bestod till att börja med av fyra träd. En väldig ek, som kallades Tvillingeken, var en av de största ekarna i länet med en omkrets på 6,8 meter. Dock fick Tvillingeken en spricka mellan stammarna och riskerade att falla omkull på prästgården. 1959 skrev kyrkorådet i Västra Alstad (det pastorat som Stora Slågarp tillhörde) till Länsstyrelsen och bad om att fridlysningen av trädet skulle hävas. Så skedde också och trädet sågades ner.  

I Skåne län finns det 51 naturminnen och de allra flesta av dem är gamla träd med grova stammar. Nu för tiden anses märkningen något föråldrad men trots det känns det nästan mer aktuellt idag än tidigare.

Förutom att de naturminnesmärkta träden är vackra att titta på och ett allt ovanligare inslag i vår vardagsmiljö, är det väldigt många insekter och växter som trivs i de grova stammarna. Insekterna äts av fåglar och andra djur, vilket innebär att träden är en viktig del av den biologiska mångfalden. 

Eken vid parkeringen mätte 2,7 meter i omkrets och linden 3,5 meter vid den senaste mätningen. Enligt deras skötselplan, som skrevs 1983, ska träden skötas som ”solitärer”. Det innebär att det ska finnas ett avstånd till annan växtlighet så att träden får plats att utvecklas och bli större.  

Källa: Länsstyrelsen i Skåne

Karin Nilsson

Karin Nilsson

Kommunikatör, Anderslövs församling

Mer om Karin Nilsson

Jobbar halvtid, nås säkrast via e-post!

Våra kyrkor

Vi har åtta kyrkor i församlingen. Här kan du läsa mer om dem.

Gravskötsel

Många vårdar själva minnet av sina anhöriga. Om man inte hinner, kan eller orkar ta hand om graven själv – låt oss hjälpa till.

Våra gravskick

Det finns olika typer av gravar, det kallas för gravskick. Här kan du läsa om vilka olika gravskick det finns i församlingen.