Bild på en kyrkogård med klocktornet uppe i vänstra hörnet. Det är allhelgonstad - mörkt med en massa tända ljus på gravarna.
Lyssna

Aneby kyrkogård

Begravningsplatsen i Aneby ritades av arkitekt Harald Wadsjö, Stockholm och anlades 1925. Fram till dess hade begravningar i Aneby främst skett på kyrkogården i Bredestad. Men när samhället i Aneby växte sig större bestämdes det att en ny begravningsplats skulle anläggas. Begravningsplatsen anlades i utkanten av samhället i anslutning till Svartådalen.

Idag är begravningsplatsen gärdad av tallskog, skola, kyrka och villor. Begravningsplatsen har ingen kyrka innanför murarna vilket gör att den därför inte kan kallas en kyrkogård, men som en ståtlig del av siluetten ser vi istället en klockstapel från 1930-talet.

De gravskick som erbjuds inne på begravningsplatsen är kist- och urngravar ute på de stora kvarteren runt storgången och två stycken askgravlundar. Den ena heter Soluppgång, med en vacker rödgranitsten, och den andra heter Natthimmel, med en mörkare diabassten. Nedanför rondelen och platån ligger ett skogsliknande kvarter med urngravar och minneslund.

Capella Omnia, Aneby begravningsplats

I anslutning till Aneby begravningsplats ligger begravningskapellet, Capella Omnia. Kapellet är en plats för alla oavsett tro eller tillhörighet och här hålls borgliga begravningar eller begravningar oberoende av trosinriktning.

Capella Omnia är ritat av arkitekterna Lennart Grandelius och Jonas Wallinder och stod klart 2019. Naturen är en stor del av Omnia, då naturen ofta är en del sorgeprocessen. Utanför fönstren finns en pelarsal med tallar åt ett håll och åt det andra finns Aneby begravningsplats. I Omnia finns även pastoratets bisättningslokaler för urnor och kistor.