Lyssna

Frinnaryds kyrka

Frinnaryds kyrka uppfördes under 1200-talets första hälft. Kyrkan är en enskeppig salkyrka med kor och halvrund absid i öster som är ursprungliga. Norr om koret ligger sakristian från 1300-talet. Kyrkan har ett västtorn från 1888 ritat av Hugo Hammarsköld, i vars bottenvåning vapenhus och huvudingång ligger.

Kyrkans fasader är spritputsade med slätputsade hörnlisener, fönsteromfattningar och listverk, taket är ett brant sadeltak som är lagt med tegelpannor.

Långhusets invändiga tak är valvslaget och putsat medan koret har ett vitmålat brädtak. I södra långhusväggen finns utsparade markeringar från ursprungliga fönster- och dörröppningar i putsen.

Interiören präglas i övrigt av renoveringen från 1969, ledd av arkitekt Erik Lundberg som bland annat innebar ny bänkinredning, nytt altare, golvvärme och omputsning av väggar och tak. Av den äldre inredning märks framförallt det medeltida triumfkrucifixet, predikstolen från 1700-talet och det bemålade korfönstret från 1920-talet.

Orgeln från 1858 har en välbevarad orgelfasad med nytt orgelverk från 1969 och sekundär bemålning från samma tid.

ANTAL PLATSER

Frinnaryd kyrka rymmer 150 personer och i församlingshemmet finns det plats för 80 personer.

Ta en digital rundtur

Nyfiken på hur kyrkan ser ut? Klicka dig runt och upptäck kyrkan inifrån. 

Kyrkogårdsförvaltning

Kyrkogårdsförvaltningen som sköter om kyrkogården och ansvarar för begravningar  har öppet tisdag-torsdag kl. 10-12.  Du når dem på 0380-412 25  (knappval 2). 

Vill du besöka oss så finns vi i Vita huset/vaktmästarhuset, norr om kyrkan i Aneby.

Gravskötsel och övriga tjänster

Gravplats och gravskick

Dop

Alla är välkomna att döpas – barn, unga och vuxna. I dopet får vi ett löfte om att Gud alltid har omsorg om oss. Det är en vacker och glad tradition, som bjuder in till gemenskap.

Frinnaryds dopklänning

Frinnaryd har två klänningar.

Vigsel

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här berättar vi om vigselgudstjänsten och hur man bokar präst och kyrka. Och så får ni tips om annat att tänka på.

Begravning

När en familjemedlem, släkting eller vän dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst då vi överlämnar den som dött till Gud.