Att välja gravplats
Valet av minnesplats är helt individuellt, inget är fel.
Den avlidnes önskan kan vara en utgångspunkt. En gravplats finns kvar i många år och finns det någon gravplats i släkten som kan användas är det ofta ett bra alternativ.
Det är viktigt att tänka efter vilken form av gravplats som passar. Det finns allt från helt anonymt i minneslund till stor gravplats med gravram och grus.
Tänk igenom om graven ska ha plats för flera kistor eller urnor och om det finns speciella önskemål som t.ex. storlek på gravvård eller väderstreck för kistan. Om man vet att man kommer att pynta och smycka graven mycket är oftast en traditionell gravplats att föredra. Alla folkbokförda invånare har rätt till en kostnadsfri gravplats.
Kontakta gärna kyrkogårdsförvaltningen för att diskutera de olika alternativen. Tillsammans kan vi hjälpas åt att hitta den rätta platsen.
Kist- och urngravplatser med gravrätt
De vanligaste formerna för gravsättning i Sverige.
Kistgrav
Kistgrav är en plats avsedd för gravsättning av en kista. Storleken kan variera men standardmåttet är 2x 1,2 meter. Äldre gravplatser kan vara flera meter breda men då fick gravrättsinnehavaren även betala en avgift för gravplatsen och på så sätt "boka" en framtida viloplats för familjen. Nu finns inte längre möjligheten att "boka" plats i förväg.
I vår förvaltning tillåter vi dock att platsen bredvid en ny kistgrav reserveras för make eller maka. Reservationen gäller lika länge som gravrätten och gravfriden d.v.s. 25 år. I praktiken innebär detta att en kistgravplats som är två kistor bred har plats för 4 kistor. Outnyttjad gravplats kan upplåtas för annan gravsättning när reservationstiden gått ut.
Kyrkogårdsförvaltningen kan också djupgräva och gravsätta första kistan på "dubbelt" djup. Det här möjliggör ytterligare en kistgravsättning ovanpå den första kistan. Begravningslagen kräver 1 meter jord ovan kistlocket och djupgrävning möjliggör detta.
Urngrav
Urngrav är en plats avsedd för gravsättning av urna. Ytan som används är 1x1 meter och i den ytan skall även gravstenen få plats. Gravsättning sker på 60-70 cm djup och urnan skall vara av "förgängligt" material (oftast pressat papper) som förmultnar relativt fort på detta djup. Flera urnor kan gravsättas i en och samma urngrav. Urnor kan även gravsättas i en kistgrav.
Gravrätt
Gravrätt är rätten att disponera en viss yta på kyrkogården. Rätten gäller från och med gravsättningen och 25 år framåt. Vid ny gravsättning i samma grav förlängs gravrätten med 25 år osv. Från år 2000 är dessa regler lika för hela Sverige men äldre gravar kan ha andra regler som varierar från en församling till en annan.
Gravrättsinnehavare
Gravrättsinnehavare är den person som innehar gravrätten. Den kan även delas mellan flera personer som då har lika stor rätt/ansvar för gravplatsen. Som gravrättsinnehavare har man ansvar för gravstenens säkerhet och för att graven hålls i ett vårdat skick.
Gravplatser utan gravrätt eller med begränsad gravrätt
Minneslund
Minneslunden är ett anonymt gravskick där askan grävs ner på ett område på kyrkogården. En gemensam plats finns där anhöriga kan lägga blommor och ljus. Personalen på kyrkogården ansvarar för att askan gravsätts. Efter gravsättning sänds ett minnesblad till den som företräder dödsboet med uppgift om när gravsättningen skett. Tanken med minneslunden är anonymitet. Ingen skall veta exakt var askan ligger.
I Aneby pastorat finns det minneslund på Aneby, Marbäck, Askeryd, Frinnaryd, Lommaryd, Vireda och Hauridas kyrkorgård.
Ordningsföreskrifter
Askans läge markeras inte och enskilda gravvårdar eller planteringar förekommer inte.
Nedgrävning av aska sker vid lämplig årstid och utförs av förvaltningspersonal under värdiga former utan närvaro av anhöriga. Askan grävs ned utan hölje eller med ett hölje av lätt förgängligt material.
Kyrkogårdsförvaltningen svarar för vården av minneslunden och för all plantering inom denna.
Besökare får smycka endast med snittblommor och ljus på avsedd plats. Andra platser och minnesmärken får inte förekomma.
Vissna blommor och rester från ljus tas bort av förvaltningens personal.
Askgravlund
Askgravlund finns som ett alternativ till den helt anonyma minneslunden ofta ses den som en förlängning av minneslunden. Skillnaden mellan en askgravlund och en minneslund är att askgravlunden inte är helt anonym. En skylt med den gravsattes namn monteras på en gemensam gravvård. Skylten bekostas av dödsboet, eftersom möjligheten att vara anonym fortfarande måste finnas, och där har de anhöriga möjlighet att göra sitt val. Kostnaden för skylten är idag 2000 kr inklusive montering, men priset kan justeras. Möjlighet för anhöriga att smycka med snittblommor och ljus finns. Allt ansvar för skötsel och för den gemensamma gravvården ligger på kyrkogårdsförvaltningen.
I Aneby pastorat finns det askgravlund på Aneby kyrkogård.