En liten skylt med texten Återlämnad gravplats står vid en gravsten.
Lyssna

Information vid gravstenarna

Vad betyder skylten?

Vi söker gravrättsinnehavare

Årligen sätter vi ut små gröna skyltar på en del gravar med uppmaning om att ta kontakt med oss. Det kan till exempel bero på att det är oklart vem som är gravrättsinnehavare. Skylten kan också innebära att gravrätten för graven har gått ut och därför antingen behöver förlängas eller återlämnas. De gröna skyltarna sitter på graven i två år, efter det om ingen har hört av sig till oss anses gravrätten som återlämnad.

Kulturinventering av gravvårdar

Under de senaste åren har Jönköpings läns museum tillsammans med Länsstyrelsen i Jönköping hjälpt oss med att inventera alla gravstenar i Aneby pastorat. Resultatet blir att vi får en långsiktig bevarandeplan över de kulturhistoriskt värdefulla gravvårdar som ska bevaras för framtiden. Arbetet utförs av byggnadsantikvarier som till exempel letar efter handhuggna stenar, speciella stensorter, ovanliga dekorationer, gårdsnamn med anknytning till orten, förindustriella gravvårdar, betydelsefulla personer och titlar.
Efter inventeringen ska kyrkogårdsförvaltningen genomföra de restaureringar, renoveringar eller förändringar som Länsstyrelsen har beslutat om. Detta kommer medföra att vissa gravvårdar kommer att åtgärdas genom tvätt, dubbning och renovering av oss på kyrkogårdsförvaltningen eller av externa företag. Restaureringarna av äldre gravvårdar i sandsten eller av andra sköra material kommer att utföras av en stenkonservator. Dessa inventeringar och åtgärder är en del av bevarandet av Sveriges kulturarv enligt begravningslagen och kulturmiljölagen. De gravar som är återlämnade till kyrkogårdsförvaltningen och som är kulturklassade märks med skylt ”Kulturgrav”

Återlämnad gravrätt

En del gravvårdar är skyltade med ”Återlämnad gravrätt”. Dessa gravar har gravrättsinnehavaren valt att återlämna till kyrkogårdsförvaltningen. Gravvårdarna står då kvar på platsen i minst två år ifall någon annan anhörig vill återta gravrätten. Efter de två åren tas beslut tillsammans med Länsstyrelsen om gravvården ska tas bort eller stå kvar. Om den tas bort beror det ofta på att stenen är osäker, trasig eller att gravplatsen behöver användas igen. Annars får gravvården stå kvar för att visa på kyrkogårdens historia.

 

 

Odubbade gravvårdar

För att minska olycksrisken på våra kyrkogårdar har vi börjat lägga ned de gravvårdar som kan utgöra en direkt fara. Orsaken är oftast att dubbning med stålstavar helt saknas eller är otillräcklig.
Det kan också vara så att stenen är dubbad men sockeln är för låg eller för dåligt nedgrävd, vilket innebär att sockeln också tippar om stenen skulle göra det. Ibland är dubbarna av för dålig kvalitet, det kan vara glappande (för smala) järnrör eller järndubbar som har korroderat.
I vissa fall kan det räcka att byta ut de glappande dubbarna mot lite grövre massiva ståldubbar.
Viktigt är också att sockeln är i våg och att den är monterad/nedgrävd tillräckligt djupt.

I de fall där vi anser att gravvårdens montering behöver åtgärdas kommer gravrättsinnehavaren att informeras skriftligen om detta.

En nedlagd gravsten och en liten informationsskylt står på en gravplats.

Foto: Gustaf Hellsing /Ikon