Någon gång under tidig medeltid, kanske redan under 1100-talet, uppfördes en murad stenkyrka i Marbäck. Det är okänd huruvida denna hade någon föregångare i trä. Av den ursprungliga stenkyrkan återstår den mittre delen av långhuset.
Marbäcks kyrka har ett naturskönt läge med utsikt över gamla betesmarker ned mot Ralongen. Den vitputsade stenkyrkan, uppförd av gråsten, är resultat av många århundraden av investeringar i sockenbornas gudshus. Den är en korskyrka med kor i öster och torn i väster, där de olika delarna tillfogats en efter en genom seklerna.
Äldst är långhuset, till vilket redan under medeltiden ett nytt kor fogades i samma bredd och med rak östervägg.
Någon gång under högmedeltiden 1200-1350 genomgick kyrkan en första större omdaning och utökades till en så kallad salkyrka. Under 1400-talet tillkom sakristian och tegelvalven. Åren kring 1500 dekorerades valv och väggar med kalkmålningar. Under 1600-talet mordeniserades kyrkan på flera sätt för att svara mot tidens behov.
1671 och 1698 utbyggdes kyrkan med korsarmar av trä, 1913 återuppfördes de, då i sten.
År 1859 installerades den första orgeln i kyrkan, byggd av Erik Nordenström från Flisby. Kyrktornet byggdes 1879. Åren 1946-1948 genomgick kyrkan den senaste stora restaureringen under ledning av arkitekt Erik Lundberg i syfte att såväl modernisera som lyfta fram kyrkans medeltida historia.
De kalkmålningar vi idag ser på valv och väggar kom till kring sekelskiftet 1500.
Spår finns dock av en tidigare målningsutsmyckning i koret. Målningarna är tillskrivna den grupp av målare som fanns kring mäster Amund från Skänninge.
Altartavlan framställer Nattvarden, Golgata, Uppståndelsen och Himmelsfärden. Den är målad av Fritzberger 1684. Predikstolen härrör från 1600-talet. Dopfunten är ritad 1961 av George Trapp i Gränna.
ANTAL PLATSER
Marbäcks kyrka rymmer 150 personer.