Lyssna

Nyhet / Publicerad 7 mars 2024 / Ändrad 10 juni 2024

Ökat förtroende för Svenska kyrkan

I mars släpptes Förtroendebarometern 2024, som mäter allmänhetens förtroende för institutioner, politiska partier, massmedier & företag. Undersökningen visar att Svenska kyrkan är den enda förutom polisen som ökar med mer än enstaka procent och förtroendet för Svenska kyrkan har aldrig varit så högt som i år.

Undersökningen visar att Svenska kyrkan är den enda förutom polisen som ökar med mer än enstaka procent. 45 procent av de tillfrågade säger sig ha mycket/ganska stort förtroende för Svenska kyrkan. De senaste tre åren har siffran legat på 42 procent och längre tillbaka har siffran varit på 34 procent.

Årets resultat är det högsta som redovisats. Svenska kyrkan ligger på plats 8 av de samhällsinstitutioner som har högst förtroende och placerar sig högre än Facket, Riksdagen och Dagspressen.

Sammanfattning av några av resultaten för Förtroendebarometern i sin helhet: Förtroendebarometern visar ett historiskt ras för ICA. Polisen toppar i förtroende, medan Socialdemokraterna bryter en fyra år positiv trend. Svenskar placerar sig för första gången mer till vänster än till höger på en politisk skala – och var fjärde svensk tycker att public service gynnar vänstersidan. Svenskarnas förtroende för politiken minskar.

– Covidårens stora uppslutning kring politiken och staten avtar när vi går in i tider med stora politiska utmaningar och ekonomiskt pressade hushåll. Istället är det Svenska kyrkan och facket som ökar i förtroende. De erbjuder på olika sätt en annan typ av trygghet i nya tider av oro, säger Medieakademins ledamot Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian (tidigare Kantar Public).

Hos Svenska kyrkans kommunikationschef Pia Dahlén är glädjen över undersökningens resultat påtaglig.

– Förtroendet för Svenska kyrkan har aldrig varit så högt som i år. Det är någonting som hela kyrkan ska känna sig väldigt glad över. Vi tror att det ökade förtroendet till en viktig del är en effekt av att de lokala församlingarna är så duktiga på att kommunicera, säger hon till Dagen.

Som ytterligare förklaringar till förtroendeökningen pekar även Pia Dahlén på läget i omvärlden och det ökade intresset för existentiella och andliga frågor.

– Sedan når ärkebiskop Martin Modéus ut på ett bra sätt. Han är väldigt duktig på att förmedla lugn och trygghet och visa att kyrkan står tydligt och stadigt i sina värderingar, säger hon.


Förtroendebarometern görs årligen sedan 1997 av Medieakademin. Här kan du läsa hela  Förtroendebarometern:
https://medieakademin.se/fortroendebarometern/