Handslag mellan två personer.
Foto: Magnus Aronson

Då kan det bli uppsägning

ARBETSRÄTT. Var dras gränsen för uppsägning på grund av ohälsa, när en medarbetare inte kan prestera på jobbet? Vilka skyldigheter och rättigheter har arbetsgivaren respektive arbetstagaren? Erik Danhard, advokat och arbetsrättsexpert förklarar vad som gäller.

För en arbetstagare grundar sig en anställning i utförandet av en arbetsinsats. I ett läge där en medarbetare inte kan utföra sin arbetsinsats på grund av ohälsa kan det finnas skäl för uppsägning. Samtidigt måste arbetsgivaren vara beredd att gå långt för att hjälpa en anställd genom rehabiliteringsansvaret. 
Erik Danhard har lång erfarenhet av arbetsrätt, han berättar att anställningsskyddet spelar en central roll i frågan om uppsägning ifall som rör ohälsa. 

En enkel regel, som Arbetsdomstolen uttryckt på följande sätt, är att det föreligger sakliga skäl för uppsägning om det är klarlagt att arbetstagaren inte varaktigt kan utföra arbete av någon betydelse för arbetsgivaren, säger Erik Danhard.  

– Det ska finnas sakliga skäl för en uppsägning från arbetsgivarens sida. En enkel regel, som Arbetsdomstolen uttryckt på följande sätt, är att det föreligger sakliga skäl för uppsägning om det är klarlagt att arbetstagaren inte varaktigt kan utföra arbete av någon betydelse för arbetsgivaren, säger Erik Danhard.  
Varaktigheten är alltså en viktig fråga. När det handlar om en sjukdom eller funktionsnedsättning är det just ett varaktighetskrav som behöver klarläggas från arbetsgivarens sida. 
– I den situationen kommer arbetsgivarens rehabiliteringsansvar in i bilden. Det vill säga att med olika former av insatser klarlägga arbetstagarens arbetsförmåga.  
– Fetma har exempelvis varit uppe till bedömning både i EU-domstolen och Arbetsdomstolen för att se om det är en funktionsnedsättning. Men det går inte att säga på förhand utan måste prövas av läkarvetenskapen, säger Erik. 
Att samla in information om en anställds arbetsförmåga kan dock vara en knepig process. Information kring en medarbetares hälsotillstånd kan kräva en läkarbedömning, där kan ett dilemma finnas, förklarar Erik. 

man med vit skjorta och kostym, samt med glasögon.
Foto: Nordisk juridik


– Informationen som arbetsgivaren får kan ju användas för att avsluta en anställning. Samtidigt äger arbetstagaren informationen. En läkare får inte förmedla den vidare utan att arbetstagaren medger det, säger han. 
Om arbetstagaren inte vill dela med sig av informationen har arbetsgivaren befogad anledning att förlita sig på annan information än läkarens bedömning. Det kan i slutändan leda till uppsägning förklarar Erik. Med andra ord kan en anställd inte vägra att berätta om sitt hälsotillstånd utan att det får konsekvenser. 

– Arbetsgivaren behöver information för att kunna sköta sitt rehabiliteringsansvar. Om arbetstagaren inte medverkar i sin egen rehabilitering behöver inte arbetsgivaren göra något mer. 
 Ett viktigt ansvarsområde för arbetsgivaren är att förebygga ohälsa på arbetsplatsen.  
– Som arbetsgivare kan man föreskriva hur man ska agera och vara på arbetet. Exempelvis att ingen får vara påverkad av alkohol och droger. Arbetsmiljölagstiftningen tar sikte på hur det är på arbetsplatsen, men den sätter en gräns vid att arbetsgivaren inte kan föreskriva hur någon ska leva sitt liv utanför arbetet. 
 
TEXT: PHILIP STOCKENHED 

– Arbetsgivaren behöver information för att kunna sköta sitt rehabiliteringsansvar. Om arbetstagaren inte medverkar i sin egen rehabilitering behöver inte arbetsgivaren göra något mer. 

Denna intervju publiceras direkt för Ducatus på webben. 

Annat som kan intressera!

Afa försäkring ger rehabiliteringsstöd - intervju med handläggare förtydligar möjligheterna

Arbetsgivare inom Svenska kyrkan kan få ekonomisk ersättning med upp till hälften av kostnaden, när en anställd genomgår arbetslivsinriktad rehabilitering för psykiska eller fysiska besvär. De senaste fem åren har i genomsnitt 25 sådana ansökningar om individuella rehabiliteringsstöd gjorts per år genom AGS-KL.

man med polotröja och kavaj tittar upp från sitt arbetsbord.

Chefsjuristen utreder

Robert Svec reder ut olika snåriga frågor som många arbetsgivare inom Svenska kyrkan kan komma att brottas med.

En kvinna skriver på en bärbar dator. Bredvid datorn ligger ett äpple, vita hörlurar och två godispaket. Fotot är taget över kvinnans axel.

Introduktion till arbetsrätten i Svenska kyrkan (e-utbildning)

E-utbildningen ”Introduktion till arbetsrätten i Svenska kyrkan”. Nu uppdaterad med viktiga förändringar enligt nya reglerna i LAS!

Ducatus på webben kompletterar den tryckta medlemstidningen Ducatus. Den både återpublicerar tryckt material och producerar eget, exklusivt för webben. 

Ducatus i tryckt version utkommer med fyra nummer per år. Den ingår i medlemsavgiften till Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Läs mer och skaffa egen prenumeration!

Hitta snabbt

Kvinna med glasögon och hörlurar syns bakom en ljuddämpande skärm.

Kontakt

Varmt välkommen att kontakta Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i arbetsgivarfrågor såsom arbetsrätt, lön, arbetsmiljö och alla kollektivavtalsfrågor.

Fyra foton i collage. Uppe till vänster fötter och väskor i utbildningslokal, uppe till höger person i rutig kavaj som lutar sig mot person med ljusblå skjorta, nere till vänster händer som håller i penna, nere till höger man som håller i padda.

Utbildningar och medlemsaktiviteter

På plats, på distans, online! Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder en mängd olika medlemsaktiviteter och utbildningar för att främja kunskap, förståelse och sammanhang för arbetsgivare och arbetsgivarföreträdare inom Svenska kyrkan.

Datosrskärm som visa en sida ur webbhandboken Vera.

Ansök om inloggning i webbhandboken Vera

Vera - en unik webbhandbok om arbetsrätt, arbetsmiljörätt, lön, kollektivavtal med mera för Svenska kyrkan. Inloggning ingår i medlemsavgiften till Skao.