Ung man med mörk tröja och glasögon hjälper en präst med kläderna inför gudstjänst.
Foto: Jonas Bilberg

"Kul att få se olika delar av verksamheten!"

Gabriel Gustafsson ville ta de första stegen in i vuxenvärlden genom att testa på att jobba inom Svenska kyrkan. Genom Ung resurs fick han kontakt med församlingen i Sala. – Jag trivs väldigt bra och det är kul att få se olika delar av verksamheten, säger han.

kvinna med långt hår, glasögon och ljus blus.
Det är väldigt roligt att få in nytt blod i verksamheten, säger Inga Lena Paulsson, Gabriels handledare. Foto: Jonas Bilberg

Församlingen i Sala, en del av Sala-Norrby-Möklinta pastorat, har en tradition av att ta emot praktikanter. De har haft fyra praktikanter under Ung resurs. Alla har haft församlingspedagogen Inga Lena Paulsson som handledare.  
– Jag har alltid gillat att ha ungdomar med. Det finns en fördel med personer som är i samma ålder som pratar samma språk som de vi möter. Man måste verkligen inte vara en ungdom för att jobba med ungdomar, men det underlättar. Vissa saker som är självklara för oss som är lite äldre, kan vara otydliga för de yngre. Då är det bra att ha med ett annat perspektiv redan i planeringen och fånga upp de frågorna, säger hon. 

Inga Lena Paulsson gjorde själv praktik inom Svenska kyrkan och när hennes handledare sedan skulle vara föräldraledig fick hon ett vikariat och ta sig an sin första praktikant. 
– Så första gången jag hade en praktikant var jag i stort sett själv praktikant. Jag tyckte att den praktiken var jättebra och väldigt nyttigt. Det gav en inblick i allt arbete som kyrkan gör, säger hon. 
Det var 30 år sedan och långt innan aspirantanställningen och Ung resurs fanns på plats.  
– Jag tycker att Ung resurs är en väldigt bra möjlighet - både för oss och för praktikanterna som kommer till oss. För mig handlar det också om att kunna ge vidare det jag en gång fick till någon annan, säger Inga Lena Paulsson. 

Kvinna med ljus blus och långt hår och ung man med mörk tröja bär på varsin vid låda i ett förråd.
Gabrile Gustafsson har en dröm om att i framtiden bli präst men känner att vägen dit fortfarande är lång. Foto: Jonas Bilberg

När årets sommar gick mot sitt slut var det Gabriel Gustafsson som fick packa väskan i föräldrahemmet i Mariestad och flytta till lägenheten som ligger längst upp i Sala församlingshus. Inom Ung resurs står församlingen för boende och Sala har en lägenhet i församlingshuset som passar för ändamålet. 
– Jag har varit aktiv inom Skara stift som ungdomsledare och kyrkvärd. Jag engagerade mig i kyrkan för att jag känner att det jag gör har betydelse för någon annan. Det är också därför jag valde att söka mig till Ung resurs, säger han. 
Gabriel Gustafsson har en dröm om att i framtiden bli präst, men känner att vägen dit fortfarande är lång. 
– Jag är väldigt intresserad av liturgin. Jag vill fira mässa och komma med Kristi kropp och blod till församlingen. Jag gillar att jobba runt gudstjänsten och sedan att hjälpa människor i tron och vägleda dem, säger Gabriel Gustafsson. 

Drygt en månad in i praktiken trivs han med arbetet. Han har främst jobbat med olika barn- och ungdomsgrupper men även med öppna förskolan och scouterna. Dessutom har han hunnit vara i väg på sin första utbildningsvecka uppe i Älvsbyn tillsammans med 15 andra från Ung resurs. I anställning ingår nämligen en utbildning som motsvarar Svenska kyrkans grundkurs. 
– Vi hade lite lektioner, men det var väldigt mycket diskussioner också. Det roligaste var att jag märkte ganska snabbt att de flesta hade liknande intressen, vi fick ganska snabbt en koppling till varandra. Det var kul att lära känna varandra, nu när vi håller på med lite samma sak, säger Gabriel Gustafsson. 

Även om han fortfarande är ny på jobbet så har han lyckats göra avtryck i församlingen. Tillsammans med två präster har han innan sopplunchen lagt till tidegärden även kallad tidebönen som bes vid bestämda tidpunkter under dagen. 
– Det här är en väldigt gammal tradition där du ber ett visst antal gånger per dag och då delar du det med många kristna över hela världen. Jag är en rutinmänniska och gillar när man vet vad som ska ske, säger Gabriel Gustafsson. 
För Inga Lena Paulsson är det här ett bevis på hur olika praktikanter tillför något eget. 
– Det är väldigt lätt att stagnera som arbetslag. Alla våra praktikanter har varit väldigt olika och det är viktigt att förhålla sig till dem som de är. Det är väldigt bra att få in nytt blod i verksamheten, säger hon. 

Hon rekommenderar flera församlingar att testa Ung resurs. Förutom att bidra med nya perspektiv är de också en nyttig resurs i verksamheten. 
– Vi ska inte bygga en verksamhet runt dem, utan de ska gå som en extra resurs, men eftersom han kan hoppa in i nästan alla verksamheter så frigör det andra resurser. Behöver vi vara tre för en grupp så kan Gabriel fylla en av de platserna. Nu när vi kommer från en period med mycket sjukdom har det varit perfekt att vara en extra i församlingen som kan täcka upp, säger Inga Lena Paulsson. 

Text: Rickard Halling Lindholm

Annat som kan intressera!

Ung resurs fanns - då ordnade vi jobb!

Utan lediga tjänster blev Ung resurs lösningen för Rådmansö och Frötuna församlingar i Roslagens östra pastorat att välkomna unga aspiranter. – Det är en vinst att ha en resurs här i församlingen, på alla sätt, säger församlingspedagog Clas Elgbro.

Nytt sätt att rekrytera lockar fler sökande

Går det att locka fler sökande till tjänster som är svåra att besätta? Trollhättans församling gjorde tydligare och spetsigare platsannonser för att förbättra sin rekrytering. Det har gjort att det kommit in många ansökningar till tjänster som tidigare bara lockat några enstaka sökande.

kvinna med långt hår och lugg tittar in i kameran.

Praktikår ger möjlighet till informellt lärande 

Ung resurs är ett uppskattat initiativ för att flera unga ska få upp ögonen för Svenska kyrkan som arbetsgivare. Studier med arbete i församlingen och uppgifterna kan anpassas efter behov och individ.  – Jag hoppas att fler församlingar ska öppna upp och låta ungdomar ta plats, säger Cecilia Cedergren, nationell handläggare för Ung resurs. 

Svea rikes lag samt två foldrar om MBL och semesterlagen.

Ducatus på webben om arbetsrätt

Som arbetsgivare i Svenska kyrkan behöver du känna till och följa de arbetsrättsliga lagarna på arbetsmarknaden.

Ducatus på webben kompletterar den tryckta medlemstidningen Ducatus. Den både återpublicerar tryckt material och producerar eget, exklusivt för webben. 

Ducatus i tryckt version utkommer med fyra nummer per år. Den ingår i medlemsavgiften till Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Läs mer och skaffa egen prenumeration!

Hitta snabbt

Kvinna med glasögon och hörlurar syns bakom en ljuddämpande skärm.

Kontakt

Varmt välkommen att kontakta Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i arbetsgivarfrågor såsom arbetsrätt, lön, arbetsmiljö och alla kollektivavtalsfrågor.

Fyra foton i collage. Uppe till vänster fötter och väskor i utbildningslokal, uppe till höger person i rutig kavaj som lutar sig mot person med ljusblå skjorta, nere till vänster händer som håller i penna, nere till höger man som håller i padda.

Utbildningar och medlemsaktiviteter

På plats, på distans, online! Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder en mängd olika medlemsaktiviteter och utbildningar för att främja kunskap, förståelse och sammanhang för arbetsgivare och arbetsgivarföreträdare inom Svenska kyrkan.

Datosrskärm som visa en sida ur webbhandboken Vera.

Ansök om inloggning i webbhandboken Vera

Vera - en unik webbhandbok om arbetsrätt, arbetsmiljörätt, lön, kollektivavtal med mera för Svenska kyrkan. Inloggning ingår i medlemsavgiften till Skao.