Foldrar och skrifter som hör till utbildningen att vara skyddskommitté.
Lyssna

Att vara skyddskommitté

För att en skyddskommitté ska kunna göra verklig nytta i organisationen krävs det att alla som ingår i den har vissa kunskaper.

Framför allt behöver ni veta varför ni är med i kommittén, vad syftet är med arbetet och vad lagar och förordningar på området säger. Med den här utbildningen får ni en bra grund till ett viktigt och roligt kommittéarbete.

Innehåll

  • Vad är en skyddskommitté och hur kan en sådan arbeta?
  • Vad säger arbetsmiljölagen, arbetsmiljöförordningen och kyrkans personalpolitiska utvecklingsavtal om skyddskommittéer?
  • Vilka föreskrifter är viktiga för en skyddskommittés arbete?
  • Vad har de olika skyddsombuden för roller när det finns en skyddskommitté?
  • Vad innebär det att arbetsgivare och arbetstagare ska samverka?
  • Vilka kan företräda arbetsgivaren i en skyddskommitté?
  • Vilka ska och bör ingå?

Målgrupp

Medlemmar i skyddskommitté som är chefer, HR-personal, skyddsombud, fackliga företrädare

Vad du lär dig

Den här kursdagen ger dig grundläggande kunskaper om skyddskommitténs roll i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Du får också en översikt över aktuell lagstiftning och föreskrifter inom området. Utbildningen ger dig de nödvändiga kunskaperna för att aktivt kunna delta i en skyddskommitté. ​

Tydligt, med bra frågemöjligheter. Mycket givande dag!

Björn Wiksten, kyrkoherde, Hudiksvallsbygdens församling

Annat som kan intressera!

Skärpt visselblåsarskydd ställer nya krav på arbetsgivare

I december 2021 träder en ny visselblåsarlag i kraft som innebär att alla arbetsgivare med 50 anställda eller fler måste inrätta interna rapporteringskanaler med möjlighet att slå larm om missförhållanden. Arbetsrättsexpert Erik Danhard reder ut vad som gäller.

Facklig samverkan öppnar för kontinuerliga samtal

Genom gott samarbete med skyddsombud och arbetsplatsombud kan arbetsgivaren fångaupp frågor som skaver innan de växer till stora problem.

Praktiska frågor utbildningar

Hitta rätt - Hotelltips - Att delta i videomöten med Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Utbildningar arbetsmiljö

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder utbildningar inom såväl fysisk som organisatorisk och social arbetsmiljö. 

Utbildningar arbetsrätt

Utbildningarna inom arbetsrätt utgår från Svenska kyrkans olika verksamheter och leds av arbetsrättsjurister och förhandlare/ rådgivare från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Utbildningar lön

Utbildningarna inom lön utgår från Svenska kyrkans olika verksamheter och leds av förhandlare/rådgivare från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Utbildningar styra och leda

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder utbildningar för såväl förtroendevalda som för anställda med olika arbetsledande funktioner.

Hitta snabbt

Kontakt

Varmt välkommen att kontakta Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i arbetsgivarfrågor såsom arbetsrätt, lön, arbetsmiljö och alla kollektivavtalsfrågor.

Utbildningar och medlemsaktiviteter

På plats, på distans, online! Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder en mängd olika medlemsaktiviteter och utbildningar för att främja kunskap, förståelse och sammanhang för arbetsgivare och arbetsgivarföreträdare inom Svenska kyrkan.

Ansök om inloggning i webbhandboken Vera

Vera - en unik webbhandbok om arbetsrätt, arbetsmiljörätt, lön, kollektivavtal med mera för Svenska kyrkan. Inloggning ingår i medlemsavgiften till Skao.