Lyssna

Advent och jul

Advent är väntans tid – en glädjefull förberedelse för att fira Jesu födelse. Ordet betyder "ankomst". Vi tänder ljus för att lysa upp mörkret och påminnas om julens under. Låt oss tillsammans lysa upp vintermörkret och fira hoppet!

Under advent väntar vi på Jesus

Under julen firar vi att Gud blev människa. En natt för 2 000 år sedan föddes Jesus i ett stall i Betlehem. Bibeln berättar att det var Gud som föddes som människa, eftersom Gud ville komma närmare mänskligheten.

Händelser i Jesus liv

Under de fyra veckorna i advent läser vi i kyrkan varje vecka nya bibeltexter, som berättar om olika tider och händelser i Jesus liv. 

1 - Första advent: Jesus kommer med fred

Bibeltexterna för första advent handlar om glädje och fest i Jerusalem.

Folket hade länge varit förtryckta av romarna, som hade makten, men nu hade de hört att det väntades en ny kung. Äntligen skulle den nya kungen komma!

De sjöng ”Hosianna”, som betyder ”rädda oss”, en hälsningsfras som ofta användes på Bibelns tid när man mötte kungen. I kyrkan sjunger vi fortfarande ”Hosianna”, för vi hälsar Jesus välkommen. 

Kyrkoårets bibeltexter för första advent.

 

Kungen red på en åsna

Folket hade säkert många föreställningar om hur flott den nya kungen skulle vara och hur festligt han skulle resa in i Jerusalem. Men den kung som visade sig vara Jesus red in i staden på en åsna och han talade om fred och frid. 

Biskop Johan Dahlmans tankar om bibeltexterna på första advent.

2- Andra advent: Vad Guds rike är

”Guds rike” är något helt annat än de riken – länder – som finns i vår synliga värld. Guds rike har inga gränser eller hinder. Det är i stället ett osynligt rike som kan finnas inom oss och vår värld.

Medan människor med vapen kan försvara åsikter och landgränser, talar Guds rike om den kärlek som kan och vill förändra.

Det är en kärlek som blir större och större ju mer vi ger av den och ju mer vi får ta emot.

Kyrkoårets bibeltexter för andra advent.

3 - Tredje advent: Någon visar vägen

Den tredje söndagen i advent berättar bibeltexterna om Johannes döparen.

Ibland behövs det människor som går före och som visar andra vägen. En sådan människa var Jesus kusin, Johannes, han som också kallades Johannes döparen.

Johannes brann för att människor skulle omvända sig, döpas och förändras som människor. Han banade väg för Jesus, och människorna fylldes av förväntan.

4- Fjärde advent: Maria får uppdraget att bli mamma till Guds son

Maria var en ung kvinna som fick besök av ängeln Gabriel. Gabriel sa till Maria att hon inte skulle vara rädd och berättade för henne att hon skulle bli mamma till Jesus - Guds son.

Nu börjar ett nytt kapitel för mänskligheten. Gud blir människa och föds som ett litet barn in i vår värld.

Julhelgens dagar

Julafton 24 december

I Sverige börjar vi julfirandet redan på julafton. Det beror på att helgen börjar klockan sex kvällen före helgdagen, enligt gammal tideräkning. Traditionellt har många församlingar julbön, med sång, läsning av julevangeliet och predikan. Eller en samling vid julkrubban, som är en andakt eller familjegudstjänst där barn och vuxna tillsammans förbereder julkrubban.

Juldagen 25 december

Natten mellan julafton och juldagen kan du fira midnattsmässa i många kyrkor. Mässan kallas också för änglarnas mässa, eftersom julevangeliet berättar att änglarna sjöng av glädje när de lämnade bud till herdarna om Jesus födelse. 

Tidigt på juldagens morgon firas julotta. Den kallas också morgonrodnadens mässa eller herdarnas mässa. På förmiddagen på juldagen firar vi också gudstjänst.

Annandag jul 26 december

Annandag jul handlar bibeltexterna som läses i kyrkan om den heliga Stefanos. Han var den första martyren, alltså den första kristna som dödades för sin tro.

Kyrktaxi

Använd Kyrktaxi till gudstjänster i alla våra kyrkor. Det kostar dig 20:- enkelresa. Kom ihåg att uppge att det är kyrktaxi du önskar beställa. Tel 0589-66 66 66

Beställ innan 20 december för julhelgen.

6 januari: Julens sånger och psalmer

Välkommen till en stämningsfull avslutning på julens högtid - med Medåkers kyrko- & hembygdskör samt Götlunda kyrkokör!

Nyårskonsert 1 januari 2025: Musik som lyfter det nya året

Starta 2025 med en oförglömlig musikalisk upplevelse! Den 1 januari kl. 16:00 fylls Heliga Trefaldighets kyrka med toner som speglar både ungdomlig passion och tidlös mognad. Fri entré – låt musiken bli en gåva till ditt nya år!

Diakonins julafton den 24 december

Välkommen att fira jul i gemenskapens tecken! Den 24 december kl. 11.00–14.00 bjuder Diakonin in till ett stämningsfullt julfirande på Trefaldighetsgården.

Välkommen till Nyårsbön 2024

Vi bjuder in dig till en stämningsfull och minnesvärd Nyårsbön, där vi tillsammans får möjlighet att reflektera över det gångna året och möta det nya med hopp och välsignelse.

Ljus och hopp på årets mörkaste dag

Mitt i vintern, den 21 december, bjuder vi in till musik på årets mörkaste dag, med en anslutande ljusmanifestation och föreläsningen “Fred i Israel och Palestina. - Ett verkligt hopp eller bara en dröm?”.

Julöppettider hos Församlingsexpeditionen

Under julen har vår församlingsexpedition ändrade öppettider.

QR-kod för Swishbetalning

Sprid ljus i mörkret

I natt vaknar miljontals människor till ljudet av krig och konflikt. Under Julinsamlingen kan du vara med och bidra till fredsarbete i världens mes konfliktdrabbade områden.

Ge din gåva

Julsånger på Spotify

På Svenska kyrkans konto på Spotify finns spellistor med julens musik. Du hittar allt från julgospel till psalmer från psalmboken.

Julevangeliet

Läs eller lyssna på julevangeliet – den text ur Bibeln (Lukasevangeliet 2:1-20) som handlar om Jesus födelse.

Är du ensam i jul?

Det kan finnas många anledningar till ensamhet under julen. Oavsett anledning finns det möjlighet att fira julen tillsammans med andra om man vill. De flesta av Svenska kyrkans församlingar erbjuder gemensamma aktiviteter under julen.

Varför firar vi advent och jul?

Advent och jul är självklara helger i vårt samhälle. Men varför firar vi advent och jul – egentligen? Och varifrån kommer traditionerna, med adventsstjärna, tomte och klappar? Här får du veta mer.

Kyrkoåret

Kyrkoåret är kyrkans egen kalender. Olika bibeltexter är kopplade till de olika veckorna i kalendern. Den första dagen i kyrkoåret är söndagen den första advent.