Hoppets kapell
Lyssna

Begravningen ett sätt att säga farväl

När en familjemedlem, släkting eller vän dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst då vi överlämnar den som dött till Gud.

När den första känslan efter ett dödsfall sjunkit undan något, kommer alla de praktiska frågorna. Vart skall man vända sig för att få hjälp?

Ta kontakt med församlingsexpeditionen på telefon: 0960 - 478 00. Expeditionstider: Måndagar 10.00–12.00, 13.00-14.30, lunchstängt 12.00-13.00. Tisdagar-Onsdagar 10.00-12.00. Torsdag 11.00-12.00. Där får du hjälp att boka tid för begravning. 

Begravningstider i Arvidsjaurs församling är onsdagar kl. 13 och fredagar kl. 10 och kl. 13. Minnesstund kan ordnas i församlingshemmet efter gudstjänsten. En viss kostnad tillkommer då för lokalhyra.

Om den döde inte tillhör Svenska kyrkan blir det frågan om borgerlig begravning, då vänder du dig direkt till begravningsbyrån

Foto: Margareta Andersson

Vem ansvarar för vad?

Vad kan anhöriga själva göra inför en begravning? Vad är anhörigas ansvar? Det undrar allt fler som gärna vill vara med och planera för begravningen men känner sig väldigt osäkra. Anhöriga har ansvar för en hel del och kan även överlåta mycket till begravningsbyrån.

Begravningsgudstjänsten

Behovet av avsked är förmodligen ett av människans starkaste behov. Det är svårt att släppa taget om människor vi hållit av och älskat. Att få ta farväl en sista gång kan vara livsviktigt och helande för oss som är kvar.

Bårtäcke

Ett bårtäcke är en vacker textil som läggs på kistan under begravningsakten och kan användas som kistdekoration i stället för en blomsteruppsättning.

Svenska kyrkans gemensamma webbsidor om begravning och sorg

När någon dör

Vem tar hand om kroppen när någon dör? Vilka räknas som närmast anhöriga och vad ska de göra? Här kan du läsa om vad som ska göras när någon dör, och av vem.

Planera en kyrklig begravning

På den här sidan berättar vi steg för steg om hur du kan vara med och planera för begravningsgudstjänsten – och om det som händer före och efter den.

Stöd i sorgen

Det finns ett liv efter döden – också för dig som blir kvar. I kyrkan kan du dela sorgen med någon som lyssnar och förstår.