Lyssna

Hammars kyrka

Hammars kyrka är belägen på en högt utskjutande grusås mot Stora Hammarsundet. Platsen är känd för sitt dominerande och vackra läge.

den gamla kyrkan

Den ursprungliga kyrkan var belägen i det sydvästra hörnet av kyrkogården. Det var en enkel rektangulär stenkyrka av medeltida ursprung. Denna kyrka byggdes ut i två omgångar - 1726 och 1727. Kyrkan revs omkring 1820. Inventarierna från denna kyrka finns till största delen bevarade på länsmuseet i Örebro. Två träskulpturer - Maria och den heliga S:t Olof - samt ett sakramentskar, finns på Statens historiska museum i Stockholm. 

Den nuvarande kyrkan

I början av 1800-talet bestämde man sig i församlingen för att bygga en ny kyrka. Den gaml var både förfallen och för liten. År 1819 började man bygga, men kyrkan blev inte färdig förrän 1827. Det blev en stor stenkyrka, byggd i nyklassicitisk stil (förebilden var de gamla templen i Grekland och Rom). Den skulle komma att rymma 1350 sittplatser, mot dagens 350. Ett kännemärke för Hammars kyrka är att den är uppfördes i nord-sydlig riktning. På grund av kyrkans storlek uppe på åsen kunde byggmästaren inte garantera bärigheten på annat sätt än som det nu kom att ske. Det vanliga är annars att kyrkor byggs i öst-västlig riktning. 

Kyrkan var täckt av ett stort tak av träspån som 1902 byttes ut mot ett plåttak, vilket i sin helhet lades om 2005. Tornhuven - lanterinen - var ursprungligen mer öppen. Den ersättes 1907 av den nuvarande, ritad av den på sin tid kände Örebroarkitekten Magnus Dahlander. 

Sedan kyrkan byggdes har flera restuareringar och omändringar gjorts. 

Altarmålningen

Det väldiga kyrkorummet domineras av en stor altarmålning. Den utfördes i samband med restuareringen 1935 av konstnären Torsten Nordberg från Tärnaby i Västerbotten, och föreställer ”det stora gästabudet” från Lukas 14 kap. Traditionen säger att många av figurerna i målningen är avbildade personer från Hammarsbygden. 

Predikstolen

Den är samtida med kyrkan och är en av få bevarade inventarier från kyrkans byggnadstid, tillverkad av snickare Scarin. 

dopfunten

Kyrkans äldsta föremål är dopfunten i sten från 1100-talet. Till dopfunten hör ett dopfat i mässing från 1500-talets början. 

Orgeln

År 1831 inköptes ett orgelverk från Kungsholms kyrka i Stockholm. Den hade förfärdigats år 1753 av den på sin tid kända orgelbyggarfirman Green & Stråhle. Fasaden finns fortfarande bevarad och är unik i sitt slag. På 1990-talet togs den ursprungliga blå färgen fram, varvid det konstaterades att vissa delar av fasaden är redan från 1600-talets slut. Det nuvarande orgelverket på 13 stämmor är från 1904 av firman Åkerman & Lund i Stockholm. I kyrkan finns också en kororgel tillverkad av Robert Gustavsson från Härnösand 1977. 

Övriga inventarier

Bänkinredningen härrör från restauaringen 1966-1967 och är tillverkad av möbelfabriken Claessons i Fjugesta. 

Till höger framme i koret hänger en kopia av en oljemålning av den berömde konstnären Corregio - Madonnan och barnet - föreställande, förutom Jungfru Maria och Jesusbarnet, kyrkofadern Hieronymus och helgonet Katarina av Siena. Tavlan är en gåva till Hammars kyrka från familjen dÁvignon. 

Den stora mattan i koret är vävd av Anna Lisa Odelqvist-Kruse, skänkt av församlingens syföreningar 1958. Vidare finns tre gobelängvävnader; vid kororgeln ”Syndafallet och försoningen” från 1935, på predikstolen ”Fyra handa sädesåker” från 1935, samt på läktarbröstningen ”Arbetets lov” även den från 1935. 

Klockorna

I tornet hänger två kyrkklockor. Den stora klockan är särskilt intressant. Den anses gjuten någongång under 1400-talets första hälft. Dess inskription har aldrig kunnat tolkats fullt ut. Möjligen kan Erik av Pommerns och drottning Margaretes namn antydas. Den lilla klockan är av betydligt senare datum. Den är gjuten 1695. I inskriptionen finns bl. a. Karl XI: namn.