Lyssna

Nyhet / Publicerad 4 september 2024

Döden och livet

Som ett strävsamt gammalt par hänger de ihop; döden och livet. Som en parallell verklighet finns döden i våra liv. Den innefattar inte bara det faktum att vi en dag ska sluta leva, utan handlar om hur vi lever våra liv.

Vi har alla människor som vi fått se gå vidare på olika sätt. Genom döden, separation eller ett avsked. Det föder olika känslor i oss. Sorg, förtvivlan, besvikelse, ilska, lättnad, tacksamhet… Vi måste leva med de känslorna, ta reda på vad de vill säga oss, så småningom ta oss igenom dem, för att vi ska kunna släppa taget och i någon mån gå vidare, leva vidare.

Det finns annat i våra liv som vi också måste avsluta, ta avsked ifrån, stänga om, släppa, för att vi ska kunna vara levande. Det kan vara ett arbete som påverkar vårt mående negativt, ett beroende som håller oss fångna, ett beteende som skadar oss själva och våra relationer, ägodelar som inkräktar på våra sociala kontakter, sammanhang som tynger oss. 

Att avlägsna det som inte ska finnas i våra liv kan kännas som att dö en liten död. Det kan vara mycket smärtsamt och ta lång tid. Men varje steg som vi tar mot kärleken leder oss rätt. Varje dörr som vi stänger bakom oss öppnar för nya möjligheter. När något dör kan nytt liv växa.

Det finns en stark kraft som övervinner allt. Den kan både ge oss kraft att gå vidare när vi varit med om något svårt och att fortsätta leva när vi förlorat någon. Den ger oss perspektiv och hopp. Kärleken. 

Kom ihåg att bakom ditt hjärta är alltid Guds hjärta. Det som du bär i ditt hjärta hamnar också i Guds hjärta. Från hans hjärta kommer kraften som strömmar genom dig. Vi får lita på att den bär oss genom döden och in i evigheten. 

Annika Davidsson