Lyssna

Nyhet / Publicerad 26 september 2024

Höstens guld

Höstens tid är skördetid, så också för oss som inte odlar så mycket men gärna tar en tur ut i skogen. Och där finner vi skogens guld.

Lingon och svamp i stor mängd har under denna höst fått följa med hem till mitt kök.  Jag har också haft kafferast inte långt ifrån en stor myrstack och känt igen mig i myrornas stretande. De har burit på barr och löv, jag har haft lingon och kantareller i min korg. Flitig som en myra heter det ju, eller är det flitig som ett bi?  

Båda dessa djur, liksom många fler har mycket att lära oss i sin omsorg om det gemensamma samhället. För att vi ska känna denna lust att gå samman för vår underbara jord så behöver vi känna både kärlek och tacksamhet. Låt våra hjärtan fyllas av just tacksamhet över allt som ges oss i höstens skördetid. Trädgårdarnas fruktträd som dignat av alla äpplen, päron och plommon. Potatis och andra rotfrukter som nu ska ur jorden och vinterförvaras för att senare ätas upp. Äpplen som blir en viktig ingrediens i många goda äpplekakor och pajer.  Och så skogens guld, det röda, lingonen och det gula, kantarellerna. 

Jag känner en stor tacksamhet över allemansrätten som gör att jag kan gå ut i skogen och plocka bär och svamp till mitt hushåll. Tacksam över de stora skogar vi omges av som inte bara ger oss mat utan också frisk luft och en plats att hämta kraft i. Att få studera de små stretande myrorna och på något vis känna samhörighet med dem. Vi bor på samma jord, delar samma livsmiljö. Kanske vi också delar samma tacksamhet över att var och en få dra sitt strå till stacken, så att vi även i framtiden ska få njuta av vår fantastiska jord.

Tack kärleksfulle Gud, för dina rika gåvor och för din nåd som varje morgon är ny. Amen

Christina

Tacksägelsedagen

Foto: Illustratör: Gunnel Moheim