Begravning och kyrkogårdar

Mitt i sorgen kan begravningen bli en fin avskedsstund att minnas. I Axbergs församling har vi begravningar i alla våra kyrkor torsdag och fredag. Vi försöker erbjuda tid och plats efter önskemål så långt det är möjligt.

När det gäller att ordna med begravningen är det vanligast och enklast att de anhöriga först tar kontakt med en begravningsbyrå som i sin tur tar kontakt med oss. Med begravningsentreprenören diskuterar man tid och plats, kista, blommor, musik, gravplats mm. När det sedan blivit bestämt när och var begravningen ska äga rum så tar den präst som är aktuell kontakt med den anhöriga. Då bestämmer vi tid för samtal. Under samtalet med prästen pratar man om själva gudstjänsten och går igenom det hela mer i detalj. Det går bra att prata om tankar runt psalmer och musik eller om man har andra speciella önskemål, också med prästen. Vi vill också gärna veta lite om den avlidne för att få en bild av personen. Tillsammans försöker vi komma fram till hur begravningsgudstjänsten ska se ut för att det ska bli en fin stund att minnas.

När det gäller själva gudstjänsten kan den se lite olika ut. De anhöriga kan stå och hälsa på gästerna vid kyrkporten, men det går också bra att de går in i kyrkan och sätter sig direkt och istället hälsar efteråt. Det här alternativet kan kanske kännas lite lugnare. Begravningsgudstjänsten brukar inledas och avslutas med orgelmusik. För att det ska vara begravning enligt svenska kyrkans ordning ska gudstjänsten innehålla två eller tre psalmer. Det går också bra att ha solosång och en del vill att vi ska spela musik från en cd-skiva, våra musiker gör sitt bästa för att uppfylla era önskemål, så långt det går. Vid själva begravningsakten finns det ett alternativ till det traditionella momentet att lägga jord på kistan, då säger prästen liknande ord men gör korstecken över kistan istället. En del tycker det här alternativet känns mindre tungt och passar ofta bra i vår tid då de flesta väljer kremation. Vid jordbegravning kan man avsluta gudstjänsten med avsked vid kistan på kyrkgården, annars tar man avsked vid kistan inne i kyrkan. Efter gudstjänsten väljer många att samlas i något av våra församlingshem för minnesstund.

Antal platser i församlingshemmen: 
Hovsta församlingsgård: 75 st.
Lillåns församlingshem (Lilla salen): 37 st.
Lillåns församlingshem (Stora salen): 108 st.
Axbergs församlingshem: 70 st.
Ervalla församlingshem: 60 st.

Har du mer frågor kring begravning,
kontakta expeditionen på 019-20 93 00.

Gravskötsel

Visst vill man vårda minnet av sina anhöriga. Om man inte hinner, kan eller orkar ta hand om graven själv kan vi hjälpa till. Se prislista.

En stötta i trä står bakom en gravsten.

Gravstenar kontrollerade

Under våren 2020 har en säkerhetsinventering gjorts på Hovsta och Ervalla kyrkogårdar