En vit kista med skära och blå blommor står i en kyrka.
Lyssna

Begravning

Det är viktigt att ta farväl, särskilt vid livets slut. Då kan seder i samband med en begravning vara till tröst och stöd i det som känns svårt.

Alla svenska medborgare har rätt till en gravplats som är gratis i 25 år. Det spelar ingen roll om man är med i Svenska kyrkan eller ej. Man får hjälp att välja gravplats genom kyrkogårdsförvaltningen eller begravningsbyrån. Den avlidnes önskningar ska i största mån följas.

 

Begravningsgudstjänster erbjuds på onsdagar kl. 13 och på torsdagar och fredagar kl. 11 och kl. 13. Minnesstund erbjuds gratis i någon av våra samlingslokaler. Vid förfrågan om borgerlig begravning erbjuder församlingen Bälinge församlingsgård eller hänvisar till lokaler i Uppsala, företrädesvis i Stillhetens kapell eller Berthåga begravningsplats.

Den präst som ska leda begravningsgudstjänsten tar i god tid kontakt med sorgehuset för att stämma träff inför begravningen. I samtalet bestäms innehållet i gudstjänsten, t.ex. psalmer och musik. Kontakt med musiker tas vid behov.

Alla begravningar som genomförs i våra kyrkor och kapell ska följa Svenska kyrkans ordning.

 

Bälingebygdens församling erbjuder lokal för borgelig begravningscemoni i Bälinge församlingsgård.

Kistgravplats

Kistgravplats är en gravplats för en eller flera kistor/urnor och med en möjlighet till att sätta upp en egen gravsten efter kyrkogårdsförvaltningens föreskrifter. I en kistgrav kan även urnor gravsättas men då omöjliggörs ytterligare kistgravsättningar under tiden för gravfriden. För denna typ av gravskick gäller gravrätt i 25 år, därefter kan gravrätten förlängas med 25 år mot en administrativ kostnad.

Urngravplats

Urngravplats är en mindre variant av kistgravplats, gjord för att gravsätta urnor. I övrigt gäller samma som för kistgravplats.

Askgravlund

Beskrivning, mål och användning

Gemensamt gravområde för nedgrävning av askor. Gemensam plats för namn och smyckning iform av ett minneslöv vilket beställs och betalas av dödsboet. Anhöriga kan vara med vid gravsättningen, makar ligger inte tillsammans. Ingen gravrätt. Skötselansvaret ligger på kyrkogårdsförvaltningen. Buketter, kransar, lyktor och annan utsmyckning är placerade i överenstämmelse med de föreskrifter som finns för området. Askgravlund finns på Jumkils kyrkogård.

Minneslund

Beskrivning, mål och användning

Gemensamt gravområde för nedgrävning av askor. Anonym gravsättning, ingen plats för namn, ( gemensam plats för namn och smyckning, finns på Börje kyrkogård, iform av ett minneslöv vilket beställs och betalas av dödsboet. Minneslunden som helhet kan betraktas som en gravplats där upplåtaren har samma skyldigheter som en gravrättsinnehavare. Målet med ett anonymt gravområde är att kunna erbjuda ett anonymt gravskick där de anhöriga inte har något ansvar för skötsel och underhåll. Buketter,kransar, lyktor och annan utsmyckning är placerade i överensstämmelse med de föreskrifter som finns för området.

Begravningens delar

Planera en kyrklig begravning

På den här sidan berättar vi steg för steg om hur du kan vara med och planera för begravningsgudstjänsten – och om det som händer före och efter den.

Välj grav och gravplats

Jordbegravning eller kremering? Egen grav eller aska som sprids? Om en avliden person inte har lämnat några önskemål efter sig, får de anhöriga välja en bra lösning.

Att ansvara för en grav

En person som var folkbokförd i Sverige innan den avled, har rätt att få begravas på en av våra allmänna begravningsplatser.

Begravningsavgiften

Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. Alla som är folkbokförda i Sverige – oavsett religion – och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst betalar en begravningsavgift via sin skattsedel. Det är begravningsavgiften som finansierar begravningsverksamheten.

Livet efter döden

Vad står det i Bibeln om döden och livet därefter? Prästen Charlotte Frycklund har samlat några av de bibeltexter som förklarar hoppet, uppståndelse och evigt liv.

Bälingebygdens församlings bårtäcke

Det finns möjlighet att använda Bälingebygdens församlings bårtäcke om så önskas. Bårtäcket är tillverkat av Åsa Viksten Strömbom.