Lyssna

Gravskick

Gravskick
Med gravskick avses olika typer av gravar, tillexempel kistgrav, urngrav, minneslund, askgravlund och grav genom spridning av aska utanför en begravningsplats.

Gravplats och gravrätt
Gravplats är ett bestämt område för en eller flera gravar. En gravplats är alltid inritad på gravkartan och upplåts vanligen med gravrätt, men det finns också begränsad gravrätt och utan gravrätt. Gravrätten bestämmer vilka rättigheter och skyldigheter du/ni har som gravrättsinnehavare. Gravplatser som utformas med begränsningar har oftast en bestämd utformning och restriktioner för hur gravplatsen får smyckas.

Gravplatser med olika gravrätt
Det finns olika slags gravplatser och alla huvudmän erbjuder inte alla alternativ. Utbudet beror bland annat på efterfrågan hos församlingsborna. Det kan finnas lokala benämningar och beskrivningar av gravplatstyper hos olika huvudmän. Vilken gravrätt du har beror på vilken gravplats du väljer. Gravrätten bestämmer vilka rättigheter och skyldigheter du har som gravrättsinnehavare. På våra kyrkogårdar kan du välja platser med gravrätt, med begränsad gravrätt och utan gravrätt.

Kist- eller urngravplats är en gravplats för en eller flera kistor/urnor med gravrätt och med möjlighet till att sätta upp en egen gravsten efter kyrkogårdsförvaltningens föreskrifter.
I en kistgrav kan även urnor gravsättas men då omöjliggörs ytterligare kistgravsättningar. Den individuella graven för kista eller urna ger de efterlevande möjlighet att vara med vid gravsättningen.

• För denna typ av gravskick gäller gravrätt på 25 år, därefter kan gravrätten förlängas med 25 år i taget mot en kostnad.
Det är gravrättsinnehavaren som får avgöra vem som får begravas i graven, bestämma om gravsten och utsmyckning samt förnya gravrätten, överlåta eller återlämna gravplatsen. Gravrättsinnehavaren har skyldighet att hålla graven i gott skick och följa kyrkogårdsförvaltningens föreskrifter.

• Gravplatsen får smyckas med växter, blommor och ljus. 
Gravrättsinnehavaren kan teckna ett gravskötselavtal som innebär att man mot en avgift lämnar över gravskötseln till kyrkogårdsförvaltningen.

Askgravlund

Finns på Jumkils kyrkogård.
Beskrivning, mål och användning
Gemensamt gravområde för nedgrävning av askor. Gemensam plats för namn och smyckning. Anhöriga kan vara med vid gravsättningen, makar ligger inte tillsammans. Ingen gravrätt. Skötselansvaret ligger på kyrkogårdsförvaltningen. Buketter, kransar, lyktor och annan utsmyckning är placerade i överenstämmelse med de föreskrifter som finns för området. Askgravlund finns på Jumkils kyrkogård.

Minneslund
Beskrivning, mål och användning
Gemensamt gravområde för nedgrävning av askor. Anonym gravsättning, ingen plats för namn, gemensam smyckningsplats. Minneslunden som helhet kan betraktas som en gravplats där upplåtaren har samma skyldigheter som en gravrättsinnehavare. Målet med ett anonymt gravområde är att kunna erbjuda ett anonymt gravskick där de anhöriga inte har något ansvar för skötsel och underhåll. Buketter,kransar, lyktor och annan utsmyckning är placerade i överensstämmelse med de föreskrifter som finns för området.