Dop sker vanligtvis i Barkåkra kyrka, men dop kan även ske på annan plats ex. Luntertuns kyrkoruin eller i hemmet. Dop i kyrkan sker exempelvis vid någon av våra söndagsgudstjänster men det finns också möjlighet till dop vid särskilda dopgudstjänster, som äger rum på lördagar eller söndagar.
NÄR DU BESTÄMT ATT DITT BARN SKA DÖPAS
Kontakta församlingsexpeditionen, tel 0431 - 44 54 70 och boka doptid.
Omkring en vecka före dopet tar prästen kontakt för ett dopsamtal om
dopets betydelse och för mer praktisk information runt dopakten.
FADDRAR
En fadders uppgift är att finnas där för barnet under uppväxten. Som fadder kan du be för barnet och berätta för det om att Gud finns med i livet, vad som än händer. Kanske kan du också påminna familjen och barnet om dopet genom att fira dopdagen varje år. Lägg in en påminnelse i din kalender, som en hjälp att komma ihåg. Att vara fadder är samma sak som att vara gudförälder.
Under dopet medverkar ofta faddern, till exempel genom att läsa en text, be en bön, tända dopljuset eller bära fram barnet. Det finns bara en regel för att kunna bli fadder: Du måste själv vara döpt i en kristen kyrka.
Dopfadder är man sedan för resten av livet. Förr skulle faddrarna ta hand om barnet om dess föräldrar dog, men några sådana krav finns inte idag.
Många församlingar delar ut fadderbevis. Där står datum för dopet, namnet på den som döpts och fadderns namn. Ofta finns en bön och en text som kan vara till hjälp för uppgiften. Som förälder väljer du om ditt barn ska ha en eller flera faddrar. Du kan gärna fundera över fadderskapet. Vad innebär det för dig? Vem passar bäst in i dina tankar kring fadderskapet? Välj någon som du har förtroende för. Det kan vara en släkting eller en nära vän.
När ett barn döps blir det också medlem i Svenska Kyrkan. Den som inte döps som barn har alltid möjlighet att bli döpt oavsett ålder. Det är mycket vanligt att någon konfirmand döps under konfirmationstiden.
DOPKLÄNNING
Barkåkra församling har en dopklänning som kan användas vid dop.