Kyrkor har alltid varit en viktig kraft i arbetet för rättvis handel och etisk konsumtion. Kyrka för Fairtrade är ett samarbete mellan Sveriges kristna råd och Fairtrade Sverige.
Varje gång du fyller din kundvagn, påverkar du andra människors liv!
Av: Helena Alm Norberg
Vi konsumenter jagar ständigt billiga varor och låga priser, ofta utan att tänka vilka konsekvenserna blir för den som producerar varorna. Producenten i konsumtionskedjan är osynlig för oss.
Men jakten på billiga varor pressar priserna nedåt. Den som odlar eller tillverkar det vi vill köpa finns ofta i fattigare länder och de låga prisnivåerna skapar outhärdliga arbets- och livsvillkor för dem och deras familjer.
Här kan vi som konsumenter göra skillnad. Vi kan välja varor som producerats med respekt för både människa och miljö. Vi kan välja Fairtrade-märkt.
- Men vad innebär egentligen Fairtrade-märkning?
Ska man sammanfatta Fairtrade i korthet, så innebär det att varor får kosta så mycket som det krävs för att ge producenterna i andra länder möjlighet till ett värdigt och självständigt liv. I praktiken handlar det om att vi betalar det som det kostar att producera varan med respekt för människa och miljö, så att odlaren får bättre ekonomiska förutsättningar.
Fairtrade betyder också att varor produceras på ett sådant sätt att man motverkar barnarbete. Man underlättar för producenterna att organisera sig och därigenom utveckla demokrati. Dessutom betalas en extra Fairtrade-premie ut som investeras i lokalsamhället i form av skolor, sjukvård eller annat man behöver. Fairtrade innebär också att varor ska produceras på ett sätt som tar hänsyn till miljön.
- Vilka produkter i min butik är Fairtrade-märkta?
Kaffe, te och bananer är varor som de flesta känner till. Men det finns också choklad, juice, glass, godis och numera också vin och rosor som är Fairtrade-märkta! Produkterna blir ständigt fler. Varje gång vi konsumenter frågar efter Fairtrade-varor i butikerna, så ökar butiksägarnas vilja att köpa in dem. Man erbjuder helt enkelt det kunden frågar efter.
- Gör då mina inköp någon skillnad?
Närmare 100 miljoner människor är direkt beroende av kaffeproduktion. Ytterligare fler av banan- och kakaoproduktion. Vi svenskar äter flest bananer och dricker näst mest kaffe i världen per person. Om alla konsumerade bananer och kaffekoppar i Sverige vore Fairtrade-märkta skulle ännu fler människor få drägliga livsvillkor. Flera miljoner människor får redan idag ett bättre liv, därför att vi konsumenter väljer de något dyrare Fairtrade-produkterna.
Så nästa gång du handlar – leta efter Fairtrade-märket och handla för en rättvisare värld!