Lyssna

Gravskötsel

Välkommen att beställa gravskötsel

 (grundskötsel och planteringspaket)

Beställ ett nytt gravskötselavtal och få graven väl omskött. Ni har möjlighet att beställa grundskötsel och planteringspaket för 1, 2 eller 3 år till fast pris.

Skötselkonto
Vill ni teckna avtal som sträcker sig längre än 3 år, upprättar vi ett skötselkonto. Mer information lämnas av expeditionen.

Grundskötselavtal, dvs. gravplatsskötsel
Ett grundskötselavtal garanterar att kyrkogårdsförvaltningen håller gravplatserna i ett vårdat och värdigt skick.

OBS! Inga blommor eller skötsel av rabatt ingår.

Kyrkgårdsförvaltningen kommer att:

  • Vårstäda och ta bort eventuella vinterdekorationer
  • Klippa och trimma gräset under hela säsongen
  • Höststäda graven
  • Avlägsna snittblommor och gravljus

Komplettera med planteringspaket och vinterdekoration

Komplettera gärna er gravplatsskötsel med våra fina planteringspaket som håller graven vackert utsmyckad med säsongens vår- och sommar-blommor och om man vill en vinterdekoration.
I vårt planteringspaket ingår en planteringslåda.

OBS!
Planteringspaket kan endast erhållas i kombination med grundskötsel. Ingen skötsel av annan rabatt erbjuds.

Ett vilorum
Alla begravningsplatser ska vara värdiga vilorum för de bortgångna.
De är även tillgångar för besökande, vackra och välvårdade platser som kan ge ro och tid för eftertanke.
Ansvaret för av den allmänna skötseln av begravningsplatsen och kyrkogården ligger hos kyrkogårdsförvaltningen.
Gravrättsinnehavarna ansvarar för skötseln av den enskilda grav-platsen.

Så beställer du gravskötsel
Om ni redan har ett befintligt avtal med kyrkogårdsförvaltningen,
får ni automatiskt ett erbjudande om att förlänga avtalet. Vill ni teckna ett nytt eller ändra i ert befintliga avtal är ni välkomna att kontakta oss.

Gravlyktor och ljus
Förvaltningen ser helst att gravlyktor och ljus endast placeras ut på gravarna under tiden 1 oktober – 31 mars och tas bort senast 30 april. Står de kvar under annan tid utgör de ett hinder vid gravskötsel. Vi vill också påminna om att det av arbetsmiljöskäl inte är tillåtet att använda glasföremål (ex. glasvaser) och lösa stenar som dekorationer på planteringsytan.

Om du sköter graven själv
Om ni väljer att själv sköta graven måste ni tänka på att klippa, trimma och städa gravplatsen, samt sköta eventuell rabatt.

Adressändring
Om ni har bytt adress är vi tacksamma om ni informerar oss så att vi hela tiden har ett aktuellt register.

Askgravlunden i Blacksta

Foto: Louise Engström lLndgren

Välj grav och gravplats
Jordbegravning eller kremering? Egen grav eller aska som sprids? Många berättar för sina anhöriga om hur och var de vill bli begravda i framtiden. Om en avliden person inte har berättat, eller lämnat några önskemål efter sig, får de anhöriga ta ställning till en bra lösning.
Det finns olika sätt att gravsättas på
Det finns flera olika slag av gravsättningar:

Kistgravplats. Den döda kroppen placeras i en kista, och kistan begravs i jorden. Över kistgraven reser de anhöriga ofta en gravsten. Eller så används en redan befintlig familjegrav.
Urngravplats. Den döda kroppen kremeras. Askan läggs i en urna, som begravs i jorden. Över urngraven reser de anhöriga ofta en gravsten. Eller så används en redan befintlig familjegrav.
Askgravplats. Askgravplatsen är en utveckling av urngravplatsen, ofta placerad tillsammans med andra askgravplatser på ett område.

Askgravplatsen är en gravplats med begränsad gravrätt. Det innebär att huvudmannen sköter om de enskilda gravplatserna och de allmänna ytorna omkring dem och tar ut en avgift för skötseln av gravplatsen. Huvudmannen bestämmer också över gravanordning och utsmyckning.

En askgravplats upplåts på 25 år, men gravrätten kan förnyas. Efter gravsättningen gör huvudmannen en notering i gravboken.


Minneslund. Askan strös ut eller grävs ner i en minneslund, som är ett område där askan efter fler döda finns. Minneslunden är anonym – där finns inga personliga stenar. Anhöriga får inte delta när askan grävs ner eller strös ut.


Askgravlund. Askan strös ut eller grävs ner på ett område där askan efter fler döda finns. På en gemensam yta finns deras namn angivna. Anhöriga får delta om de önskar.
Det finns även några andra alternativ:


De flesta begravningsplatser är allmänna – för alla
I Sverige är de flesta begravningsplatser så kallade allmänna begravningsplatser. Oftast ligger dessa platser på kyrkans mark. Den som är folkbokförd i Sverige har efter sin död rätt till en gravplats i 25 år, utan extra kostnad. Ofta kan de anhöriga förnya en gravrätt efter dessa 25 år.

Askan kan strös på andra platser
Det är möjligt att strö den dödas aska någon annanstans – över jord eller vatten.  Ansök hos Länsstyrelsen, som fattar beslut. Platsen ska vara lämplig och askan måste hanteras på ett värdigt sätt.

Begravningen ska äga rum inom en månad
Begravningslagen säger att den döda måste kremeras eller gravsättas senast en månad efter dödsfallet. Om kroppen kremeras ska askan gravsättas inom ett år efter kremationen.

Om det finns särskilda skäl att vänta längre, går det att begära anstånd hos Skatteverket.

Den döda kan begravas på en annan ort
De flesta begravs på den ort där de bodde innan de avled, eller på orten där de föddes. Om det finns plats, går det bra att begrava den döda på en ort där hen inte var folkbokförd.

De anhöriga får göra mycket – men inte allt
De anhöriga får välja eller tillverka kista eller urna, samt gravsten eller annan gravanordning. Det finns regler om material och mått, så kontakta först huvudmannen om du själv vill tillverka, måla eller dekorera kistan eller urnan.

De anhöriga får däremot inte

- förvara aska i hemmet
- dela upp askan utan särskilt tillstånd från Länsstyrelsen
- öppna grav på allmän begravningsplats
- gräva ner eller strö aska i minneslund
- strö eller gräva ner aska på annan plats än begravningsplats utan tillstånd från 
   länsstyrelsen     
- flytta gravsatt stoft eller aska utan huvudmannens tillstånd.

Foto: Louise Engström lLndgren

 REGLER FÖR ASKGRAVLUNDAR 
PÅ KYRKOGÅRDAR I BETTNA FÖRSAMLING

 

GRAVRÄTT

Askgravlund är ett gemensamt gravområde på kyrkogården för gravsättning av askor med en gemensam plats för namn och smyckning. Anhöriga kan vara med vid gravsättningen. Gravplats i en askgravlund upplåts utan gravrätt.

SKÖTSEL OCH UTSEENDE

Askgravlundarna har en gemensam smyckningsplats, en vas- och ljushållare, där anhöriga kan sätta egna snittblommor och gravljus.

Det är inte tillåtet för anhöriga att plantera egna växter, lägga dit kransar eller andra lösa föremål vid den gemensamma smyckningsplatsen, rabatten eller den egna gravsättningsplatsen. 
Församlingen bestämmer och ansvarar för askgravlunden och hur den gemensamma smyckes-platsen ska skötas och smyckas.

I askgravlunden finns en gemensam plats finns för namn på gravsatta. På platsen monteras en bronsplatta med den avlidnes namn och årtal. Namnplattan tillhandahålls och monteras av församlingen. Kostnaden betalas av anhöriga. 

AVGIFT

När en aska nedsätts i askgravlunden betalar anhöriga en engångsavgift som avser namnplatta för den avlidne. Namnplattan monteras på gemensam plats i askgravlunden och får sitta i 25 år, vilket motsvarar den kostnadsfria upplåtelsetiden för en gravrätt enligt Begravningslagen. 
Tiden kan därefter förlängas mot ny avgift.

Foto: Louise Engström lLndgren

REGLER FÖR GRAVPLATSER 
PÅ KYRKOGÅRDAR I BETTNA FÖRSAMLING

GRAVRÄTT

Gravplats är ett bestämt område för en eller flera gravplatser för kistor eller urnor inom ett gravsättningsområde på kyrkogården. En gravplats är alltid inritad på grav kartan och upplåts vanligen med gravrätt. 
En kistgravplats är en gravplats för en eller flera kistor. I en kistgravplats ryms vanligen också urnor eller askor. En urngravplats är en gravplats endast avsedd för urnor.
Gravrätt är den rätt som uppkommer när en bestämd gravplats på en allmän begravningsplats upplåts av förvaltningen till någon för gravsättning.
Från och med år 2000 är den kostnadsfria upplåtelsetiden enligt Begravningslagen 25 år och kan därefter förlängas mot en ny avgift.
Gravrättsinnehavaren får bestämma vem som ska gravsättas inom gravplatsen. 
Gravbrev utfärdas som ett bevis på innehav av en gravrätt och är ett utdrag ur gravboken eller gravregistret. Gravbrevet överlämnas till gravrättsinnehavaren som kvitto på gravrättens innebörd för tiden av gravbrevets utförande. 
Gravrättsinnehavare är den eller de personer som antecknats i gravboken eller gravregistret som innehavare av en gravrätt. Anhöriga till den avlidne anmäler till församlingen vem eller vilka som ska vara gravrättsinnehavare. Enligt Begravningslagen kan släkt och personer med nära anknytning till den avlidne, eller annan person tidigare gravsatt i samma grav, bli grav-rättsinnehavare. 
Vill ingen anhörig vara gravrättsinnehavare vill församlingen bli meddelad om detta. 
Gravrätt kan också överlåtas genom ett förordnande till släkt eller annan person med nära anknytning till gravrättsinnehavaren.

SKÖTSEL OCH UTSEENDE

Gravplatserna på kyrkogårdarna i Bettna församling upplåts med gravrätt. Det betyder att gravrättsinnehavaren får bestämma vem som ska gravsättas inom gravplatsen, utformningen av gravanordningen och gravplatsens utsmyckning efter överenskommelse med kyrkogårds-förvaltningen. Gravrättsinnehavaren ansvarar för att gravanordningen är säker och för att gravplatsen hålls i ordnat och värdigt skick. Gravrättsinnehavaren kan välja att sköta den egna gravplatsen själv eller att köpa tjänsten från kyrkogårdsförvaltningen i församlingen. På grav-platsen kan gravrättsinnehavaren plantera egna blommor, lägga egen krans eller gravlykta.
Det är inte tillåtet att placera andra saker eller lösa föremål på den egna gravplatsen.
Om den enskilda gravplatsen inte sköts och över tid anses försummad ska gravrättsinne-havaren delges ett föreläggande om att sätta gravplatsen i stånd och samtidigt upplysas om 
att gravrätten annars kan förverkas.

AVGIFT

Enligt Begravningslagen är den kostnadsfria upplåtelsetiden 25 år efter gravsättning. 
Därefter kan gravrätten förlängas mot en ny avgift. 
Skötsel av den enskilde gravplatsen går att köpa av församlingen mot en årlig avgift. 

Foto: Louise Engström lLndgren

REGLER FÖR MINNESLUNDAR 
PÅ KYRKOGÅRDAR I BETTNA FÖRSAMLING

 

GRAVRÄTT

Minneslund är ett gemensamt gravområde på kyrkogården för nedgrävning eller utströende 
av askor med en gemensam plats smyckning. Minneslunden ska inte förses med någon gravanordning. Anhöriga deltar inte vid gravsättningen.
Gravsättning i minneslund är anonym och utan gravrätt.

SKÖTSEL OCH UTSEENDE

Minneslundarna har en gemensam smyckningsplats, en vas- och ljushållare, där anhöriga kan sätta egna snittblommor och gravljus. 

Det är inte tillåtet för anhöriga att plantera egna växter, lägga dit kransar eller andra lösa föremål vid den gemensamma smyckningsplatsen, rabbatten eller annan plats i minneslunden.
Församlingen bestämmer och ansvarar för minneslunden och hur den gemensamma smyckes-platsen ska skötas och smyckas.

AVGIFT

Ingen avgift förekommer vid gravsättning i minneslund.